Morgen, zaterdag 26 november, wordt de 12.000-ste naam onthuld voor een dierbare die overleden is aan kanker. Dit gebeurt in aanwezigheid van ruim 7000 mensen tijdens de 6e 'Bomen voor het Leven'-dag in het Koningin Wilhelminabos van Dronten. De belangstelling om een dierbare te gedenken in dit bijzondere bos is overweldigend en aangrijpende verhalen hieromheen maken het nog indrukwekkender.

Komende zaterdag wordt dus tevens de 12.000-ste boom geplant, ter realisatie van het Koningin Wilhelminabos. Voor het onthullen van de namen wordt een, speciaal voor deze dag geschreven, lied gezongen: 'Bos van Liefde/Bij jou', dat op Cd wordt uitgebracht en waarvan de opbrengst ten goede komt aan dit bos.

Uit de vele reacties die Stichting Nationale Boomfeestdag, de initiatiefneemster van dit bos, de afgelopen weken heeft ontvangen, blijkt dat de huidige maatschappij als
onpersoonlijk en individualistisch wordt ervaren en dat er, juist als men meemaakt dat een dierbare sterft, enorme behoefte bestaat aan (vooral) een warme plek om iemand te kunnen herinneren. Dit wordt nog versterkt door het feit dat velen, die in het in het bos herinnerd worden, gecremeerd zijn: er is dan niet altijd een gedenkplaats  voor die dierbare, terwijl er enorme behoefte aan bestaat om ergens naar toe te kunnen gaan.

Voorafgaand aan het planten is er een korte bijeenkomst op de speciale gedenkplek in het bos. Vertegenwoordigers van de Contactgroep Nabestaanden Kankerpatiënten, Stichting Nationale Boomfeestdag en KWF Kankerbestrijding zullen de nabestaanden toespreken. De initiatiefnemer van het Bos, Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag, zal aansluitend aan zijn speech een speciaal voor dit bos geschreven lied zingen: 'Bos van Liefde/Bij jou'.  Het nummer wordt speciaal voor dit bos uitgebracht op Cd en de opbrengst gaat naar het beheer en onderhoud van het Koningin Wilhelminabos. Het koor 'Zingen voor je leven', met (ex)-kankerpatiënten zal tijdens het programma ook een aantal bijzondere liedjes zingen.

Na een minuut stilte worden de glaspanelen onthuld met hierop de namen van aan kanker overleden dierbaren. Elke naam is een klein monument voor iemand die deze strijd verloren heeft. Na de onthulling van de glaspanelen worden ballonnen opgelaten. Onder begeleiding van boswachters van Staatsbosbeheer (het bos is eigendom van Staatsbosbeheer) kunnen de aanwezigen een boom planten; hiermee wordt het leven symbolisch doorgegeven.

Het Koningin Wilhelminabos is 1 van de 4 herinneringsbossen, waarvan Stichting Nationale Boomfeestdag initiatiefneemster is: een Geboortebos, een Regenboogbos, het Koningin Wilhelminabos en, als laatste, het deze week ingeplant Beatrix-Jubileumbos voor Koningin Beatrix.

bron:Stichting Nationale Boomfeestdag

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular