WENEN - Personenzoekservice 123people heeft recent in Duitsland een rechtszaak gewonnen, waarbij de uitspraak leidend kan zijn voor de internetbranche: (personen)zoekservices zoals 123people mogen publiek toegankelijke foto‘˜s weergeven in de zoekresultaten. De rechtbank van Hamburg wees een claim af van een vrouw die 123people.de beschuldigde van het ten onrechte tonen van haar foto in de zoekresultaten.

Volgens de rechter heeft 123people het recht de foto‘˜s te tonen, aangezien ze op een website zijn geplaatst die geoptimaliseerd is voor zoekmachines. à¢â‚¬Å“Aangezien de geportretteerde haar foto niet heeft geblokkeerd voor toegang door personenzoekmachines en de website voor zoekmachine is geoptimaliseerd, mag men er vanuit gaan dat toestemming is gegeven voor openbaarmaking door 123people.deà¢â‚¬, luidt de uitspraak van de Duitse rechter.

Vanuit geen enkel ander land als Duitsland heeft 123people te maken met rechtszaken omtrent online privacy, stelt Russell E. Perry, CEO van 123people, ‘˜s wereld grootste personenzoekmachine. Perry: à¢â‚¬Å“Opvallend genoeg gebruiken tien miljoen unieke bezoekers per maand de Duitse versie van 123people, goed voor een kwart van onze 40 miljoen unieke bezoekers per maand wereldwijd (NB: 1 miljoen unieke bezoekers per maand in Nederland). Dat houdt in er een enorme vraag is naar de mogelijkheid om online personen te zoeken. Echter: het aantal bij 123people ingediende juridische verzoeken is verwaarloosbaar. Sterker nog, wij krijgen vanuit bijna geen enkel ander land zoveel juridische klachten als vanuit Duitsland.à¢â‚¬

Perry probeert een verklaring te vinden voor het opmerkelijke gegeven dat alle rechtszaken tegen 123people tot dusver uit Duitsland komen, hoewel de zoekdienst beschikbaar is in twaalf landen (waaronder Nederland). De redenen achter dit fenomeen zijn nogal gecompliceerd van aard, maar over het algemeen staat het bekend als de ´German Paradox‘˜ (Jeff Jarvis at re:publica 2010, Berlijn). à¢â‚¬Å“Vanaf 2008 toen wij 123people hebben gelanceerd in Duitsland, kregen we daar al te maken met flinke tegengas in de vorm van heel beperkte zienswijze door zelfbenoemde data- en privacyprotectionisten, die doorgaans hun kritiek slecht onderbouwden en doorspekten met populistische argumenten, meestal met de achterliggende gedachte om zo media-aandacht voor zichzelf te genereren. Dat terwijl het hier een zeer gevoelig en daarom belangrijk juridisch strijdveld betreft.à¢â‚¬

Volgens Perry moeten mensen beter leren omgaan met hun online privacy en digitale voetafdruk. De gebruiker zelf is primair verantwoordelijk voor wat hij plaatst op het web. à¢â‚¬Å“Bij 123people geloven wij er sterk in dat er op het internet steeds sneller en steeds meer nieuwe producten en diensten het speelveld zullen betrede. Mensen zullen daar hun sociale gedrag aan moeten aanpassen om bij te blijven in de huidige informatiesamenleving. Je kunt niet constant online met elkaar communiceren en vervolgens net doen alsof we nog in het stenen tijdperk leven door je onder een steen te verschuilen voor de gevolgen. Omarm de nieuwe werkelijkheid en laat die voor je werkenà¢â‚¬, aldus Perry.

Website: http://www.123people.nl/

Bron: EMEA Persberichten

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular