Zeshonderd leerlingen van de openbare scholengemeenschap De Hogeberg op Texel maken op woensdag 20 april het strand van hun eiland schoon. Tussen 9.00 en 13.00 uur zal het 30 kilometer lange strand van Nederlands grootste waddeneiland van alle aangespoelde voorwerpen worden ontdaan. De rommel wordt samen met het gewone huisvuil naar de afvalverbranding afgevoerd, maar eerst wordt alles in negen soorten gesorteerd en gewogen. Dat laatste is nodig omdat wordt samengewerkt met het educatieve onderzoeksproject Coastwatch, dat is bedoeld om uit te zoeken waar het aangespoelde plastic, papier, touw, netten, glas, hout, rubber, metaal en andere rommel vandaan komt zodat door regelgeving en andere maatregelen een eind kan worden gemaakt aan het dumpen van afval in zee.

Ronddrijvend vuil veroorzaakt veel economische schade en ook dierenleed. Bijna alle zeevogels krijgen met hun voedsel ook plastic en andere afval in hun maag, vaak met fatale gevolgen. Nog onlangs werd bij Texel een zeehond gevonden die verstrikt was geraakt in een plastic verpakkingsband en moest worden afgemaakt. Een bultrug walvis die vorig jaar bij Vlieland aanspoelde was door een soortgelijke oorzaak omgekomen. 
 
De opruimactie is ook bedoeld om geld in te zamelen voor goede doelen. De scholieren gaan momenteel op heel Texel de huizen langs om hun actie te laten sponsoren. Op speciale formulieren ('aandelen') kunnen de Texelaars invullen hoeveel schoon strand zij willen 'kopen' voor à©à©n euro per strekkende meter. Ook het bedrijfsleven van het eiland zal een flink aantal meters voor zijn rekening nemen. De opbrengst gaat naar goede doelen, zoals een vakantiehuis voor zwaardgehandicapten in De Koog en ontwikkelingsprojecten waar (oud)leerlingen van de scholengemeenschap als vrijwilliger bij betrokken zijn. 
 
De actie wordt georganiseerd door de Texelse rotaryclub in samenwerking met de scholengemeenschap, het onderzoeksinstituut Alterra, de strandexploitanten en de Texelse boeren die 26 tractoren met aanhangers beschikbaar stellen voor het afvoeren van het bijeen geraapte vuil. De Koninklijke Marine zet rupsvoertuigen in waarmee de leerlingen over het strand worden vervoerd. 
 
De schoonmaakactie moet ook gegevens opleveren voor een onderzoek naar een mysterieus verschijnsel. In het verleden is gebleken dat de schoenen, laarzen en slippers die op het Texelse strand aanspoelen in ruime meerderheid (bijna 70 procent) linker exemplaren zijn, hoewel moet worden aangenomen dat evenveel linker- als rechterschoenen in zee terecht komen. Blijkbaar hebben wind en stroom die het aanspoelen veroorzaken meer vat op een linker- dan een rechterschoen, maar hoe het precies zit is een raadsel dat aan de hand van meer gegevens mogelijk opgelost kan worden. De leerlingen moeten daarom bij het sorteren van schoenen, slippers, schoenen, laarzen en handschoenen registreren of het linkse of rechtse zijn. 

bron:Rotaryclub Texel

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular