De Nationale Recherche heeft vrijdag in Rotterdam de voormalige plaatsvervanger van het hoofd van de Afghaanse militaire inlichtingendienst aangehouden. De 56-jarige Abdullah F. diende in 1994 een aanvraag in om te worden toegelaten als vluchteling in Nederland. Door de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) is hem die toegang geweigerd, omdat hij vermoedelijk betrokken was geweest bij oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten. In 2000 is door de IND het dossier van F. overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

F. wilde vrijdag met zijn echtgenote vermoedelijk illegaal de Nederlands-Duitse grens over om naar Berlijn te reizen. Hij bezat geen paspoort en was ook niet gerechtigd het land te verlaten. Onmiddellijk na zijn aanhouding is de woning van F. in Rotterdam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op documenten en foto- en videomateriaal, dat door de Nationale Recherche wordt onderzocht op bewijsmateriaal. In het onderzoek door de Nationale Recherche zijn feiten aan het licht gekomen die de verdenkingen van oorlogsmisdaden en folteringen hebben versterkt.
Ook hebben getuigen in Afghanistan de afgelopen weken tegenover rechercheurs van de Nationale Recherche belastende verklaringen afgelegd over F. F. was in de jaren tachtig de plaatsvervanger van het hoofd van de Afghaanse militaire inlichtingendienst. Volgens eigen zeggen was het zijn taak alle activiteiten die gericht waren tegen het toenmalige communistische regime tegen te gaan.
De Nationale Recherche deed eerder onderzoek naar het voormalig hoofd van de Afghaanse militaire inlichtingendienst en het voormalige hoofd van de afdeling verhoor van deze dienst. Zij zijn vorig jaar door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 en 9 jaar. Opsporing van internationale misdrijven zoals oorlogsmisdaden, genocide en foltering wordt onder gezag van het Landelijk Parket uitgevoerd door een multidisciplinair team van de Nationale Recherche bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Dit rechercheteam beschikt over specialisten op het gebied van oorlogsstrafrecht en deskundigen zoals historici, politicologen en cultureel antropologen.
Met de opsporing en vervolging van internationale misdrijven geeft de overheid nationaal en internationaal een signaal af dat Nederland geen toevluchtsoord is voor folteraars en oorlogsmisdadigers. Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap bereid is het nodige te doen aan strafrechtelijke vervolging, waardoor oorlogsmisdadigers ook elders geen veilige haven kunnen vinden. De rechter-commissaris in Den Haag heeft de verdachte maandag voor 14 dagen in bewaring gesteld.
bron:OM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular