Twee Greenpeaceschepen hebben woensdag Japanse walvisvaarders in de Zuidelijke Oceaan met acties geconfronteerd. Ze riepen de walvisvloot op, het Walvisreservaat onmiddellijk te verlaten. Acht rubberboten blokkeerden de walvisvaarders, en hadden spandoeken tegen de walvisjacht aan boord. Een van de bestuurders van deze rubberboten is de Alkmaarse Jetske Nagtglas (32). Twee walvisjagers hadden dode dwergvinvissen aan boord en wilden ze overdragen aan het meevarende verwerkingsschip. Greenpeaceschip de Esperanza blokkeerde het naderbij komen van dit schip. Een van de walvisvaarders schampte twee keer tegen het Greenpeaceschip.

Twee Greenpeaceschepen, Esperanza en Arctic Sunrise, zijn sinds 18 november vanuit
Zuid-Afrika onderweg om de walvisjagers nabij de Zuidpool te zoeken. De afgelopen weken hebben de schepen extreme golven meegemaakt, terwijl de temperatuur steeds lager werd. Tegelijkertijd voert Greenpeace actie tegen bedrijven die walvisjacht mogelijk maken, zoals Nissui, een Japans bedrijf dat via een dochtermaatschappij de walvisjacht financiert. Greenpeace vraagt het bedrijf te stoppen met deze financiering. 'Hoewel de
Japanse Visserij Agentschap stelt uit wetenschappelijke overwegingen op walvissen te jagen, is de walvisjacht een puur commerciële aangelegenheid. Terwijl een verbod op de commerciële walvisjacht is afgesproken, faalt de internationale gemeenschap in het stoppen van de grootschalige jacht,' zegt Shane Rattenbury van de Greenpeace Oceanen Campagne aan boord van de Esperanza. 'De jacht op walvissen is een tragisch voorbeeld van wat er in al onze oceanen gebeurt.'
Greenpeace protesteert tegen de walvisjacht door Japan, omdat deze gigantische zoogdieren met uitsterven worden bedreigd. Ondanks internationale protesten en herhaalde oproepen van de Internationale Walvisvaartcommissie tegen jaarlijkse jacht, kondigde het Japanse Visserij Agentschap dit jaar een verdubbeling van het jachtquotum aan. De Japanners willen dit seizoen 935 dwergvinvissen en 10 vinvissen slachten. 'De walvisjacht is onnodig, onrechtmatig en ongewenst. Daarom voeren we actie', zegt Jetske Nagtglas.

De protesten tegen de walvisjacht zijn onderdeel van de meest ambitieuze Greenpeace-expeditie ooit: een vol jaar zal de milieuorganisatie acties voeren op zee om het leven in de oceanen te beschermen. Dat is meer dan ooit nodig: door vervuiling, klimaatverandering en overbevissing staan tal van soorten - vissen, vogels, zeezoogdieren - op de rand van uitsterven (Pew Institute for Ocean Science). Na de acties tegen de walvisjacht pakt de expeditie andere problemen op de wereldzeeën aan. De vervuiling van de zeeën bijvoorbeeld, de illegale tonijnkwekerijen bij Noord-Afrika of de verwoestende diepzeevisserij. Greenpeace gaat ook actie voeren voor de leeggeviste en vervuilde Noordzee. Greenpeace wil een wereldwijd netwerk van zeereservaten, zodat de gezondheid van de zeeën kan herstellen.
bron:Greenpeace

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular