Vandaag, 25 november, is het precies dertig jaar geleden dat Nederland Suriname erkende als onafhankelijke Republiek. Ter gelegenheid van deze actuele aanleiding is de officiële onafhankelijkheidsakte uit 1975 te zien in De Verdieping van Nederland, de expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag. De Verdieping van Nederland is zeven dagen per week open en gratis toegankelijk.

Zaterdag 10 december: lezing over Suriname
Ter gelegenheid van de 30-jarige onafhankelijkheid van Suriname organiseert De Verdieping van Nederland in samenwerking met NiNsee, Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, een lezing over het achtiende-eeuwse Suriname op zaterdag 10 december ('s middags). Historici Frank Dragtenstein en Dirk Tang geven hierin een boeiende blik op het leven van de slavengemeenschap in het Suriname zoals we dat met objecten uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief kunnen reconstrueren.
Frank Dragtenstein spreekt over de opstand op de plantage Palmeneribo (1706) en over andere achtiende-eeuwse pogingen van de slavengemeenschap om het leven draagbaarder te maken. Collega-historicus Tang behandelt het levensverhaal van John Gabriël Stedman (1744 - 1797), een Schots-Nederlandse soldaat die naar Suriname kwam om er een slavenopstand te onderdrukken, maar verliefd werd op een slavin. Over zijn ervaringen schreef hij Narrative of a five years' expedition against the revolted Negroes of Surinam. De afbeeldingen uit dit boek bepalen tot op de dag van vandaag het beeld dat we hebben van de slavernij.

Objecten die besproken worden tijdens de lezingen, zoals de eerste druk van John Stedman's boek, zijn exclusief te bezichtigen in en bij de Verdieping van Nederland.

Over de Verdieping van Nederland
De Verdieping van Nederland is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Beide instellingen bewaren het nationale erfgoed van Nederland. De Verdieping van Nederland is zeven dagen per week geopend en de toegang is gratis. De tentoonstellingsruimte bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek, naast Den Haag CS.

bron:Koninklijke Bibliotheek

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular