Al het water dat 50 huishoudens in één jaar verbruiken; zoveel water gaat het nieuwe waterterugwinsysteem van het Alkmaarse zwembad de Hoornse Vaart besparen. Met dit systeem heeft de Hoornse Vaart het nieuwste snufje op het gebied van energiebesparing in huis. Wethouder Sport Hans Meijer neemt de waterterugwininstallatie op donderdag 2 maart op spetterende wijze in gebruik. Hij doet dit samen met 22 kinderen van de Nicolaas Beetsschool.

De Hoornse Vaart hecht veel waarde aan hygiëne. Daarom wordt het water in de zwembaden regelmatig gefilterd. De filters waarmee dit gebeurt, moeten uiteraard zelf ook gereinigd worden. Het water dat hiervoor gebruikt werd, verdween altijd direct in het riool. Door de komst van het waterterugwinsysteem is het spoelwater nogmaals te gebruiken. Het systeem maakt hiervoor gebruik van een speciale techniek, die ultrafiltratie en omgekeerde osmose wordt genoemd. Met de waterterugwininstallatie bespaart de Hoornse Vaart enorm veel water: 20.000m³. De besparing in water is zo fors, dat het zwembad verwacht dat de installatie zichzelf in 3,5 jaar al heeft terugverdiend.
Waterterugwinparcours
Op donderdag 2 maart wordt de waterterugwininstallatie feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Hans Meijer van Sport en 22 kinderen van de Nicolaas Beetsschool ‘starten’ de machine op een wel heel passende manier: door middel van een waterterugwinparcours. De kinderen leggen in het zwembad een speciaal parcours af, dat het terugwinnen van water symboliseert.
Energiebesparing
Het sportbedrijf van de gemeente Alkmaar werkt al jaren aan energiebesparing. Zo wordt warmte uit de circulatielucht hergebruikt voor verwarming van het zwembad, wordt het zwemwater verwarmd met behulp van restwarmte en zorgen zonnepanelen ook nog eens voor een verantwoorde omgang met energie.
bron:Gemeente Alkmaar