AMD Japan heeft vandaag twee eisen tot schadevergoeding ingediend tegen Intel K.K. bij de Tokio High Court en de Tokio Distric Court vanwege Intel's schending van de Japanse Antimonopoly Wet.

Via een rechtszaak in de Tokio High Court eist AMD Japan  US$ 50 miljoen (ongeveer 5,5 miljard yen) vanwege de bevindingen van de Japan Fair Trade Commission (JFTC). De JFTC is tot de conclusie gekomen dat Intel K.K. de Antimonopoly Wet heeft overtreden. Volgens de uitkomst heeft Intel K.K. de zakelijke activiteiten van AMD Japan gedwarsboomd door grote sommen geld te bieden aan vijf Japanse PC-fabrikanten (NEC, Fujitsu, Toshiba, Sony en Hitachi) op voorwaarde dat zij geen AMD-processoren afnemen. Door deze illegale praktijken heeft AMD Japan ernstige schade geleden. Zo is het klanten als Toshiba, Sony en Hitachi kwijtgeraakt en zijn de verkopen aan NEC en Fujitsu dramatisch gedaald. De eis komt nadat Intel de aanbevelingen van de JFTC heeft geaccepteerd. Intel heeft aangegeven deze aanbevelingen niet aan te vechten.
 
Er is een extra eis ingediend bij de Tokio District Court voor miljoenen aan schadevergoeding voor verschillende anticoncurrentie-activiteiten van Intel, naast de bevindingen van de JFTC. Deze anticoncurrentie-activiteiten waren eveneens gericht op het hinderen van AMD Japan.
 
Deze eis bevat enkele specifieke voorbeelden van anticoncurrentie-activiteiten van Intel:

Een PC-fabrikant opdragen alle AMD-modellen uit zijn catalogus en van zijn website te verwijderen, in ruil voor een grote som geld;
Een AMD-klant, die een AMD product launch zou bijwonen, onder druk zetten. Deze klant heeft uiteindelijk zijn deelname moeten afzeggen;
Een promotie event dwarsbomen van AMD en een klant. Dit event was bedoeld om de PC's met een nieuwe AMD-processor te promoten. Vlak voor het event kocht Intel alle PC's met AMD-processoren en verving deze door PC's met Intel-processoren. Intel betaalde deze klant een grote som geld voor zijn medewerking.
Deze activiteiten zijn slechts de top van de ijsberg met betrekking tot de dwang die Intel uitoefent op klanten om geen zaken met AMD te doen. AMD, de moedermaatschappij van AMD Japan, heeft eveneens een aanklacht ingediend in de VS op 27 juni jl.

bron:AMD

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular