2 November is het een jaar geleden dat Theo van Gogh is vermoord in Amsterdam-Oost. Een daad die ons heeft geschokt en die z'n sporen heeft nagelaten binnen en buiten onze stad. Een jaar later is deze gebeurtenis aanleiding voor verschillende bijeenkomsten in de stad Amsterdam.

Herdenking

s'Ochtends is in de Linnaeustraat op de plek van de moord een korte ingetogen herdenking. Op deze openbare bijeenkomst zal onder meer gesproken worden door de stadsdeelvoorzitter van Oost/Watergraafsmeer en de burgemeester. Ook is er gelegenheid bloemen te leggen.

Bijeenkomst

s'Middags organiseert de gemeente Amsterdam een bijeenkomst in Hotel Arena, die in het teken staat van wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Hierbij kijken Amsterdammers niet alleen terug, maar wordt vooral ook gediscussieerd over de toekomst van onze samenleving. Burgemeester Cohen: "De herdenking is kort en ingetogen en past bij wat er gebeurd is, in het debat mogen de vonken ervan af vliegen."

Programma

8:30 - 9:00 uur

Herdenking in de Linnaeustraat

16:30 - 19:00

Bijeenkomst in Hotel Arena

Toespraken door burgemeester M.J. Cohen en de heer J. van Gogh

Gesproken column door Yasmine Allas

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door Merlijn Twaalfhoven

Optreden dansgroep ISH

Debat onder leiding van Rudy Lion Sjin Tjoe in samenwerking met Fouad Mourigh en Farhane El Hamchaoui over de vraag hoe wij in Amsterdam met elkaar willen samenleven en wat daarvoor nodig is.

Datum: woensdag 2 november 2005

Tijd: 16:30 - 19:00

Plaats: Hotel Arena, `s- Gravesandestraat 51, Amsterdam

In de stad

Ook op andere plaatsen in de stad worden er rondom deze dag bijeenkomsten gehouden. Hieronder een greep uit de verschillende activiteieten in de stad.

Debatten in de Rode Hoed

1 November. Op de avond voor de herdenking van de moord op Theo van Gogh is er in de Rode Hoed een serie debatten. Titel van de avond:"Wordt de westerse beschaving bedreigd? of valt het allemaal wel mee?". Centraal in de debatten staat het boek `De terugkeer van de geschiedenis'. Acht schrijvers, filosofen, arabisten, journalisten en politici zullen twee aan twee in debat gaan over thema's van het boek.

De vier debatten onder leiding van Cees Grimbergen: * Afshin Ellian - Sjoerd de Jong * Femke Halsema - Paul Cliteur * Hans Jansen - Ruud Peters * Ayaan Hirsi Ali - Paul Scheffer

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102

Tijd:19.30

Entree: EUR 8,00 en EUR 7,00 (korting)

Reserveren: www.rodehoed.nl, of telefonisch op kantoortijden bij De Rode Hoed, (020) 638 56 06

Informatie:www.rodehoed.nl

Debat in De Balie De vermoorde provocatie

Een jaar geleden werd de beroepsprovocateur van Nederland vermoord en daarmee - zo lijkt het - het vermogen om door provocatie aan te zetten tot dialoog. Het publieke debat is harder geworden, men roept en schreeuwt wat men denkt, voelt en vindt. De kunst van de conversatie, de polemiek en het lange termijn denken lijken te zijn verdwenen. Wat overbleef van provocatie is een zielloze huls, een inhoudsloze vorm, waardoor nuance ver te zoeken is.

In De Balie daarom geen expliciete herdenkingsdienst voor een verloren columnist/regisseur/televisiemaker, maar een avond over het nut en de noodzaak van provocatie.

Met:

Stephan Sanders (o.a. columnist Vrij Nederland) over hoe provocatie ruimte maakt voor nuance,

Margriet van der Linden (Blvd.)

Mohammed Jabri (Elqalem.nl) in een prettig gesprek,

Justus van Oel (columnist) over het spanningsveld tussen provocatie en beschaving,

Mike van Wetten (acteur) predikt Het evangelie volgens een bastaard van Mohammed Benzakour,

Menno van der Veen (filosoof) & Michiel Hulshof (journalist o.a. Vrij Nederland) vragen zich af wie er goed, danwel fout was tijdens de oorlog tegen terrorisme & aan

De Jeugd Van Tegenwoordig stellen we de vraag: Watskeburt? * O.l.v. Saul van Stapele (popjournalist) & Farid Tabarki (coolpolitics) * TOEGANG GRATIS i.v.m. beperkte capaciteit reserveren aanbevolen reserveren via [email protected]

Interreligieuze bijeenkomst

2 november komen 's Avonds vertegenwoordigers van grote religies samen voor een interreligieuze bijeenkomst in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Dit initiatief van de Raad van Kerken Amsterdam is met medewerking van joodse, islamitische en christelijke voorgangers tot stand gekomen. Er is een Marokkaans kinderkoor, een gospelgroep en er zijn diverse muzikanten.

Tijd: 20.00

Locatie: de Aula van de Universiteit van Amsterdam (oude Lutherse kerk), Singel 411 (hoek Spui)

Entre: gratis

Info: [email protected]

Vrijheid van meningsuiting

Stadsdeel de Baarsjes heeft het voornemen om op 2 november in samenwerking met een aantal scholen een debat te organiseren over vrijheid van meningsuiting. Jongeren uit het stadsdeel zullen in dat kader een tentoonstelling verzorgen naar aanleiding van de ideeën die zij over vrijheid van meningsuiting hebben. En in de Balie wordt er een multidisciplinaire avond georganiseerd. Een avond met debat, theater en film. Onderwerp is de vrijheid van meningsuiting voor jongeren.

Buurtbewoners herinneren

Assadaaka organiseert deze avond een themabijeenkomst met als titel: Wat leeft er onder de buurtbewoners à©à©n jaar na de moord op Theo van Gogh. Na 2 november 2004 hield Assadaaka een calamiteitenspreekuur waar mensen konden praten over wat hen bezig hield. Op die manier hoopte Assadaaka de gemoederen onder de bewoners van Amsterdam rustig te houden en een klankbord te bieden voor discussie. Het spreekuur was geopend voor alle Amsterdammers en de avonden verliepen in goede sfeer. Na vier weken werd het rustig en kon het spreekuur opgeheven worden.

Tijd: 19.00 uur

Locatie: De Meevaart,, Balistraat 48 a

Info: (020) 665 33 20 (06-10112691) [email protected] , www.assadaaka.tk

Over het debat na de Moord

In de UvA kijken bestuurskundigen terug op het gevoerde debat 'na de moord'. De onderzoekers Maarten Hajer en Justus Uitermark hielden een onderzoek naar het mediadebat volgend op de moord van Theo van Gogh. De uitkomsten van hun onderzoek zullen zij presenteren op woensdagmiddag 2 november.

Tijd: 13.00

Locatie: UvA, Oudezijds Achterburgwal 237, Zaal: D009

Entree: gratis

De Spreeksteen

Deze dag zal de spreeksteen ook met een speciale editie komen. Vanaf drie uur staan er spreker op de steen die speciaal voor deze dag zijn uitgenodigd. Maar de steen staat er de hele dag, dus het zou mooi zijn als mensen spontaan hun ideeën komen uiten op deze symbolische plaats in het Oosterpark. Iedereen mag reageren of zelfs op de steen klimmen om eigen stellingen te poneren.

Tijd: vanaf 15:00 zijn er genodigde sprekers

Locatie: de spreeksteen tegenover de muziekkoepel in het Oosterpark

bron:Gemeente Amsterdam

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular