Anky van Grunsven heeft vangochtend in Las Vegas de wereldbeker dressuur gewonnen. De amazone uit Erp behaalde het succes met Keltec Salinero. Ze had in de Kà¼r een nooit eerder vertoonde score van 86,725 procent. Eric van der Vleuten won in Las Vegas de Grote Prijs voor springruiters.

De dressuurwedstrijd in het Amerikaanse gokparadijs verliep bijzonder succesvol voor de Nederlandse formatie van bondscoach Sjef Janssen. Op de tweede plaats eindigde Edward Gal uit Harskamp. De leerling van Van Grunsven reed op Geldnet Lingh. Hij kwam uit op 85,225 procent.
 
Vorig jaar won Van Grunsven ook al met Salinero de wereldbeker. De afgelopen zomer prolongeerde ze in Athene haar Olympische titel. Sindsdien kwam ze, wegens de geboorte van haar zoon, nauwelijks in actie. Daarom was het enigszins verrassend dat ze nu al met een unieke score voor de dag kwam. "Het was een superspannende wedstrijd, waarin de ene nog beter reed dan de ander. Ik moest wel! Maar eerlijk gezegd had ik tijdens de rit al het gevoel dat het heel goed ging. Ik zou verbaasd zijn geweest als ik niet had gewonnen", aldus de winnares.
 
Enkele maanden van in-activiteit leken geen gevolgen te hebben gehad voor de combinatie. Van Grunsven: "Thuis had ik al wel het gevoel dat Salinero beter was dan in Athene, waar we eigenlijk vooraf niet de echte favoriet waren. Toch merkte ik hier bij het eerste onderdeel, de Grand Prix, wel dat het ritme nog niet optimaal was. Daar slopen er nog wel een paar foutjes in".
 
In het door bijna 12.000 toeschouwers bevolkte Thomas & Mack Centre hield ook Sven Rothenberger zich onder de twaalf finalisten goed staande. De voormalige Duitser finishte met Barclay als negende (75,250). Evenals Van Grunsven was Rothenberger ook bij de Spelen van Athene van de partij. Gal moest daar een dag voor vertrek afzeggen, wegens een blessure van Lingh.
 
De wedstrijd in Las Vegas stond met vier combinaties die boven de 80 procent eindigden op een ongekend hoog niveau. Bij Van Grunsven en Salinero klopte alles voor vrijwel honderd procent. De choreografie was perfect en nergens werden voor het oog zichtbare fouten gemaakt.
Gal lijkt steeds dichter in de buurt te komen van Van Grunsven, nota bene zijn trainster. De hengst Lingh liep een indrukwekkende proef. Het zou de kenners niet verbazen als deze ruiter in de toekomst daadwerkelijk een bedreiging gaat vormen voor Van Grunsven, als hij zijn Kà¼r van een nog hogere moeilijkheidsgraad voorziet.
 
Opvallend was dat de op muziek uitgevoerde slotwedstrijd in Las Vegas werd verreden voor een fel meelevend publiek. Ongekend, voor de dressuurdiscipline, waarbij meestal stilte wordt gevraagd. Van Grunsven daarover: "Het was de meest fantastische wedstrijd ooit. Iedereen was laaiend enthousiast. Gigantisch, deze omgeving. Zo zie je maar dat onze sport niet alleen in Europa leeft."
 
Voor Van Grunsven was dit alweer haar zevende wereldbeker dressuur. Haar eerste succes in dit kader dateert alweer van tien jaar geleden. Met Bonfire won ze de beker in 1995, 1996, 1997, 1999 en 2000. Vorig jaar veroverde ze het kleinood opnieuw, nu met Salinero. Met dit paard verscheen ze ook in Las Vegas aan de start.
De zeges in de wereldbeker zijn niet de enige triomfen van Van Grunsven. Ze is tweevoudig (2000/2004) Olympisch kampioen, won à©à©n keer (1994) de wereldtitel en heeft een Europese titel (1999) achter haar naam staan. Van Grunsven werd elf keer nationaal kampioen.
 
Ook de erelijst van Salinero krijgt gestalte. Binnenkort wordt dan ook in de omgeving van Erp een standbeeld onthuld voor Bonfire, het paard dat dressuuramazone Anky van Grunsven voor Nederland ongekende successen in haar sport bezorgde. Inmiddels is ze met Salinero, de opvolger van de 'legende', ook al weer aardig op weg naar een staat van dienst die zijn weerga niet kent.
 
In Las Vegas won Van Grunsven met Salinero alweer haar tweede wereldbeker (na vorig jaar in Dà¼sseldorf). Dat is nog wat minder dan het aantal van vijf van Bonfire, maar Salinero heeft nog een paar jaar te gaan. Ga maar na; Toen Van Grunsven met het dier vorig jaar de Olympische titel in Athene greep, was Salinero tien. Bonfire, bij de Sydney Games van 2000 goed voor goud, was zo'n acht jaar ouder bij de eerste (en gezien de leeftijd uiteraard ook laatste) Olympische titel.
 
De beste tijd van Salinero moet nog komen, was de logische conclusie na Athene 2004. In Peking (of Hongkong) 2008 is het dier pas veertien, pas in 2012 heeft Salinero de leeftijd van Bonfire bij zijn grootste succes. Dat Anky van Grunsven ongenaakbaar aan de top staat, na een periode vol tegenslag, was sinds Athene al duidelijk. Nadat Bonfire na Sydney uit de sport stapte ("Zo'n paard krijg ik nooit meer") duurde het even voordat de tweevoudig Plympisch kampioene de wereld weer aan kon.
Tegenslagen in de persoonlijke sfeer en blessures van amazone en paard waren evenmin bevorderlijk. Uiteindelijk kwam de kwaliteit weer bovendrijven.
 
Sneller dan verwacht vormde de ongekend getalenteerde Van Grunsven de onervaren Salinero om tot een paard van hoge scores. De voorlopige doorbraak op het internationale vlak kwam vorig seizoen al in Dà¼sseldorf, waar ze (indoor) de wereldtitel veroverde. De definitieve bevestiging kwam vervolgens in Athene, na een zware tweestrijd met Rusty van Ulla Salzgeber.
Door de geboorte van haar zoon Yannick Janssen, november 2004, verdween Van Grunsven daarna weer even naar de achtergrond. Net op tijd echter wist ze zich met Salinero te plaatsen voor Las Vegas. Het volgende doel is de Europese titelstrijd, de komende zomer in Moskou. Vooralsnog lijkt niemand Van Grunsven met Salinero van de eerste plaats te kunnen verdringen.
 
bron:NOC*NSF

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular