Het ANP Historisch Fotoarchief heeft unieke beelden gevonden die tijdens de Watersnoodramp in 1953 in Zeeland en Zuid-Holland zijn gemaakt. Het gaat om zo'n 300 beelden, die staan op glasplaten en 4x5 inch filmsheets. Een deel van de beelden is dan wel in het voorjaar en zomer van 1953 gepubliceerd, maar was net als de andere beelden eigenlijk onbekend bij het archief. De veelal unieke beelden zijn door het Fotoarchief voor iedereen toegankelijk gemaakt via www.anpfotoarchief.nl.

De unieke luchtopnamen zijn onder andere gemaakt door G van der Werff, die direct na het begin van de ramp (de nacht van 31 januari op 1 februari 1953) met een KLM DC3 de lucht is ingegaan. Het ANP stuurde ook een team van verslaggevers en fotografen met een legertruck vanuit het hoofdkantoor in Den Haag naar de getroffen gebieden. Van hen is een groepsfoto gevonden. In het team zaten naast Van der Werff nog twee fotografen: Co Zeylemakers en R.Winterberger. Later in het voorjaar en de zomer zijn er diverse fotovluchten en reportages op de grond gemaakt om het verloop van de ramp en de wederopbouw vast te leggen.

 

Over het ANP Historisch Fotoarchief.
Het ANP Historisch Fotoarchief bevat een unieke collectie nieuwsfoto's van 1900 t/m 1996. Vrijwel alle negatieven van de totale fotoproductie zijn bewaard gebleven en per dag gecategoriseerd. Het ANP is daarnaast in het bezit van het Polygoon Archief, dat talloze beelden omvat uit de vooroorlogse jaren. Vanaf 1956 tot 1996 werden de foto's van de dagelijkse productie in grote handgemaakte plakboeken bewaard. Resultaat: meer dan 800 plakboeken met meer dan 300.000 foto's. Een ruime selectie uit de plakboeken wordt op conserveringsniveau gedigitaliseerd en via www.anpfotoarchief.nl toegankelijk gemaakt. Daarnaast worden scans van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956 aan de website toegevoegd. Het Historisch Fotoarchief beheert een belangrijk deel van het nationale cultuurgoed. Het is als een virtueel museum van de tijd, waarin iedereen vrijelijk kan ronddwalen en zoeken naar wat van zijn gading is. Daarom is ANP Photo bereid geweest om het archief een publieksfunctie te geven.

Op http://www.anpfotoarchief.nl mogen de foto's, die in medium resolutie beschikbaar zijn, voor privé-gebruik en voor educatieve doeleinden gratis worden gebruikt. Binnen de strenge wereld van het Auteursrecht is dit een verregaande en unieke concessie.

Het ANP Historisch Fotoarchief wordt gesteund door het cultuurfonds van de BankGiroLoterij.

bron:ANP

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular