Onder de vloer van de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond zijn twee kisten met stoffelijke resten gevonden. Dat gebeurde vandaag tijdens renovatiewerkzaamheden.

Graven
Het gaat om graven van de Roermondse weldoenster Johanna van Randenraedt en van de adelijke familie Van Dunghen. De grafkist van deze familie stamt uit 1779, en de kist van de al in 1684 gestorven Van Randenraeth werd daar twee jaar eerder heen verplaatst.

Honderden botten
Onder de funderingen van de hele kathedraal zijn honderden botten gevonden van aldaar begraven mensen, genoeg om 21 lijkkisten mee te vullen, aldus projectleider J. Wijnands van de renovatie van de kathedraal.

Onopgemerkt
Het nieuw ontdekte graf lag vlak bij het hoofdaltaar, dat tijdens de renovatie van de kathedraal inmiddels naar het midden van de kathedraal is verplaatst. Daarvoor moest de vloer verlaagd worden waardoor de graven vrijkwamen. Tijdens eerdere restauraties, door architect Kuipers in 1900 en na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, afgerond in 1958, zijn de graven niet opgemerkt.

Rijke stinkerd
De grafkelder is aangelegd in opdracht van de rijke familie Van Dunghen. "Vroeger werden de rijken voor veel geld bij het altaar begraven", legt Wijnands uit. "Na een tijdje begonnen de lijken te ruiken, en daar komt het begrip 'rijke stinkerds' vandaan."

Slecht gedocumenteerd
Sinds de Franse Revolutie mogen doden niet meer in de kerken begraven worden, hoewel een uitzondering is gemaakt voor de koninklijke familie, aldus Wijnands. Sindsdien zijn veel oude kerkgraven in vergetelheid geraakt, ook al omdat het bestaan ervan door de eeuwen heen slecht gedocumenteerd is.

Mansgat
De grafruimte in de Roermondse kathedraal is toegankelijk via een mansgat, dat zal worden afgedekt met een marmeren grafsteen. Het is de bedoeling dat de kathedraal rond de kerst weer opengaat.

bron:RKK

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular