Wij zijn niet alleen vandaag op Vaderdag vader. Wij genieten het hele jaar door van onze kinderen. De zorg voor kinderen is niet alleen een vrouwentaak. Dat is ook onze verantwoordelijkheid. De overheid moet de zorg voor kinderen vergemakkelijken. Dat stellen Bekende Vaders vandaag met GroenLinks in de Telegraaf.

De vaderverklaring
 
Oproep aan alle vaders van Nederland:
 
1) Wij vaders zijn niet à©à©n dag per jaar op Vaderdag vader, maar genieten het hele jaar door van onze kinderen. Wij zijn geen vaders die alleen zondags het vlees snijden. Of die onze kinderen pas leren kennen als we met pensioen zijn.
 
2) Wij vaders willen niets missen van de snelle ontwikkeling die onze kinderen doormaken. Wij vinden opvoeding, het verzorgen van kinderen en het gezamenlijke huishouden ook onze verantwoordelijkheid. Hoezo zijn dit 'typische vrouwentaken'? Wij kunnen ook voorlezen, verschonen, wassen, koken, veters strikken, neuzen snuiten en staartjes in haren maken.
 
3) Wij vaders roepen alle vaders op om zonen en dochters gelijkwaardig op te voeden. We stimuleren niet alleen onze zonen, maar ook onze dochters om zelfstandig en avontuurlijk in het leven te staan. Zogenaamde 'softe' opvoedzaken als leren communiceren en omgaan met anderen is niet alleen een zaak van meisjes en vrouwen, maar ook van vaders en zonen.
 
4) Wij vaders roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan minister Brinkhorst vanwege zijn vurige pleidooien voor de 40-urige werkweek. Hoe kunnen vaders en moeders zorgen voor hun kinderen als ze minimaal veertig uur per week moeten werken? Wij vaders willen het eenzijdige patroon van de fulltime baan voor de man doorbreken. Het Nederlandse cultuurverschijnsel dat 66% van de vrouwen parttime werkt en ruim 85% van de mannen fulltime (Emancipatiemonitor 2004) moet maar eens op de helling. Een eerlijke verdeling van zorg en arbeid is beter voor onze kinderen à©n levert een minder gestresst leven op.
 
5) Wij vaders weigeren de dominante cultuur van overwerken te accepteren. Bijna de helft van de werknemers werkt regelmatig over. Wij maken ons sterk voor een cultuur waarin overwerken niet altijd vanzelfsprekend is en wij ook doordeweeks de opvoeding ter hand kunnen nemen. Wij vaders durven weg te gaan als ons werk gedaan is. We trekken niet de deur pas als laatste achter ons dicht, omdat eerder weggaan not done is.
 
6) Wij vaders eisen dat er CAO's een regeling komt voor kinderopvang. Tachtig procent van de bedrijven heeft geen kinderopvangregeling (Regioplan, april 2005). Werkgevers doen alsof kinderen een vrouwenzaak zijn. Alsof het een kwestie is die hen niet aangaat. Kinderopvang is een zaak van beide ouders à©n de werkgever. Wij vaders willen goede kinderopvangregelingen en ruimte om onze verantwoordelijkheid voor zieke kinderen te kunnen nemen. Wij laten daar niet alleen de moeders voor opdraaien. Wij vaders verwachten dat de werkgever begrijpt dat zieke kinderen soms onvermijdelijk zijn en dat zoiets hoort bij de familiale 'bedrijfsongevallen'.
 
7) Wij vaders willen onze kinderen niet alleen zien opgroeien, maar daar ook een actieve en gelijkwaardige bijdrage aan leveren. Na een scheiding moeten vaders daarom gelijke rechten krijgen bij het verblijf van of de omgangsregeling met hun kind(eren). Rechters moeten bij een scheiding het belang van vader à©n moeder gelijk wegen. Kinderen willen door twee ouders worden opgevoed.
 
Bekende Vaders:
Paul de Leeuw, Robert ten Brink, Ivo de Wijs, Edwin Rutten (Ome Willem), Zeki Arslan, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Vincent Duindam en Jochem van Gelder.
 
GroenLinks Vaders:
Kees Vendrik en Wijnand Duyvendak
En one of the guys: Femke Halsema
 
bron:GroenLinks

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular