Naar aanleiding van de berichtgeving over de darmbacterie, Clostridium difficile, die in ons ziekenhuis is aangetroffen willen wij u nader informeren. In 3 maanden tijd zijn 29 mensen besmet geraakt met deze darmbacterie. Op dit moment zijn er nog 4 van hen in ons ziekenhuis opgenomen. De belangrijkste vragen en antwoorden over dit onderwerp hebben we voor u op een rij gezet.

 

Is de darmbacterie dodelijk?
De aangetroffen bacterie is goed te behandelen met antibiotica. Toch kan deze bacterie net als vele andere bacteriën in combinatie met een ernstige andere ziekte leiden tot een levensbedreigende situatie.

Loop ik risico op besmetting als ik het ziekenhuis St Jansdal bezoek? Gezonde mensen worden niet ziek van deze darmbacterie. De darmbacterie komt bij ieder mens in de darmen voor. De bacterie wordt alleen actief en veroorzaakt diarree bij patiënten met verminderde weerstand die bepaalde soorten antibiotica krijgen toegediend. Het antibiotica gebruik in het ziekenhuis is daarom aangepast. U loopt dus geen kans op besmetting.

Ik gebruik antibiotica loop ik nu risico om ziek te worden? Er zijn afspraken gemaakt over het antibioticabeleid in ons ziekenhuis. Dat betekent dat de soorten antibiotica die deze darmbacterie actief maken en waardoor diarree ontstaat door onze medisch specialisten in principe niet meer voorgeschreven worden. Ook de huisartsen zijn geïnformeerd over de soorten antibiotica waar het om gaat.

Ik heb een afspraak staan voor een onderzoek, of behandeling in het ziekenhuis. Loop ik dan risico op besmetting?
De darmbacterie komt bij ieder mens in de darmen voor. De bacterie wordt alleen actief en veroorzaakt diarree bij verminderde weerstand en het gebruik van bepaalde soorten antibiotica. Deze soorten antibiotica worden in principe niet meer voorgeschreven. U loopt dus geen kans op besmetting.

Ik heb een familielid op de afdeling met diarree. Is hij/zij ziek van deze bacterie?
Diarree komt veel voor in een ziekenhuis. Iedere patiënt die diarree heeft door deze bacterie is hierover geïnformeerd door de arts en wordt geïsoleerd verpleegd.

Kan ik een patiënt die geïnfecteerd is met de darmbacterie bezoeken? Het is geen probleem om op bezoek te komen. Wij hebben extra maatregelen genomen om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt. Dat betekent dat de patiënt geïsoleerd wordt verpleegd en dat extra hygiënische maatregelen zijn genomen. Op de deur wordt aangegeven wat er van u wordt verwacht als bezoeker als u de patiënt bezoekt. Heeft u hierover nog vragen loop dan even langs bij de verpleegkundige op de afdeling.

bron:Ziekenhuis St Jansdal

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular