(Persbericht) Een nieuw meetapparaat voor de detectie van hartinfarcten heeft bewezen veel meer (dreigende) hartinfarcten op te kunnen sporen dan het nu gebruikte hartfilmpje (ECG). Door de nauwkeurigheid van deze zogenoemde CGM (Cardiogoniometrie) kunnen veel meer mensen een hartinfarct overleven.
Een vroege diagnose en een snelle behandeling bieden een patiënt de beste kans op het overleven van een hartinfarct. Op dit moment wordt er voor het stellen van de diagnose van een hartinfarct gebruik gemaakt van het Elektrocardiogram (ECG of ´hartfilmpje‘˜) en aanvullend een bloedtest. Het ECG en de bloedtest zijn echter verre van accuraat.
Een nieuwe methode, Cardiogoniometrie of kortweg CGM, biedt artsen de mogelijkheid nu ook hartinfarcten te herkennen die niet door het ECG of de bloedtest ontdekt worden. De CGM levert een driedimensionale weergave van de elektrische activiteit van het hart en stelt artsen in staat een hartinfarct of ischemie (onvoldoende doorbloeding van het hart) sneller en met meer zekerheid te herkennen.
Prof.dr. G. Richardt, chef-arts van het Hart Centrum in het Duitse Bad Segeberg heeft de CGM wetenschappelijk onderzocht. à¢â‚¬Å“Het klassieke ECG-apparaat kan slechts ongeveer 30 procent van de hartinfarcten detecteren. Ook de bloedtest geeft vaak een verkeerd beeld. De nieuwe CGM-methode kan 70 procent van de hartinfarcten vinden.à¢â‚¬ Meerdere wetenschappelijke studies bevestigen de resultaten van dr. Richardt.
Enverdis, de Duitse fabrikant van het CGM-apparaat heeft vorig jaar een prestigieuze Innovatie-award gewonnen voor zijn apparaat de Cardiologic Explorer. Sindsdien werken tientallen ziekenhuizen, huisartsen en cardiologen in Duitsland en Zwitserland al met de technologie van CGM. Sinds kort is de Cardiologic Explorer ook verkrijgbaar in Nederland door Cardimed.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular