Voor de tweede maal dit jaar zijn in Eindhoven blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Drie niet-ontplofte vliegtuigbommen werden vandaag onschadelijk gemaakt, een vierde kwam tijdens de demontage tot ontploffing. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De schade bleef beperkt tot enkele kapotte containers en ander beschermend materiaal.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zette twee ruimteams in om de vier explosieven onschadelijk te maken. Het ging om drie Engelse 500-ponders en een Amerikaanse 250-ponder. Alle vier de bommen waren omgeven door een constructie van met zand en persstro gevulde containers en draglineschotten, om de uitstrooi van scherven bij een eventuele ontploffing te beperken.

De operatie startte om 09.00 uur en verliep aanvankelijk voorspoedig. Al om 9.45 uur was de eerste Engelse 500-ponder onschadelijk gemaakt. Om 11.50 uur meldde de EOD dat de Amerikaanse 250-ponder was ontmanteld.

De tweede Engelse 500-ponder liet zich echter niet op de gewenste manier onschadelijk maken. Een poging om de ontsteker op afstand met een zogenaamde raketklem te verwijderen, had geen effect. Daarop is tot twee keer toe geprobeerd de ontsteker van de hoofdlading op afstand te scheiden met een zogenaamde snijlading. Bij de tweede poging kwam de hoofdlading, onbedoeld maar ingecalculeerd, om 12.30 uur tot ontploffing. De ontploffing ging gepaard met een flinke knal die in de omgeving goed hoorbaar was. Een met persstro gevulde container vatte vlam, maar de brandweer had de brand snel onder controle.

Om 15.15 uur was ook de derde Engelse 500-ponder onschadelijk gemaakt en werd het gebied opengesteld. Op dat moment konden de bewoners van 91 woningen in het aangrenzende Veldhoven weer terugkeren naar hun woning. De drie onschadelijk gemaakte bommen zijn daags na de ruiming in een speciale springput gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een startbaan lag die door de Duitse bezetters werd gebruikt. De geallieerden hebben deze omgeving tijdens de oorlog meermalen bestookt. De zoektocht naar bommen duurt naar schatting tot medio 2006. De kans dat tot die tijd nog meer bommen worden gevonden, is groot.

bron:Gemeente Eindhoven

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular