Op je 18de ben je al te duur voor een supermarkt! Supermarkten voeren een prijzenoorlog en jongeren zijn hier het slachtoffer van. Jongeren worden massaal ontslagen omdat ze te oud zijn, zo blijkt uit een inventarisatie van CNV Jongeren. In haar strijd tegen jongerendiscriminatie dient CNV Jongeren, namens een van haar leden, een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling. Dit is de eerste stap om dit onderwerp op de agenda van de CAO-onderhandelingen krijgen.

Jongeren zijn het slachtoffer van de prijzenoorlog tussen de supermarkten.
CNV Jongeren heeft tijdens haar campagne ´Stop Jongerendiscriminatie!' in april dit jaar, de klachten van jongeren geïnventariseerd. Via een meldpunt op www.cnvjongeren.nl kreeg CNV Jongeren tachtig klachten binnen. Antoon Blokland, voorzitter CNV Jongeren: "Het is de omgekeerde wereld dat iemand van 18 jaar al te oud is en daarmee te duur. Dit is schandalig beleid van supermarkten en jongeren trekken aan het kortste eind. Daarom voert CNV Jongeren namens deze jongeren actie."

De tachtig klachten vallen uiteen in drie groepen. Het grootste deel van de klachten bestaat uit advertenties met leeftijdsgrenzen: ´Gevraagd: caissià¨re van 16 jaar'. Daarnaast vertellen jongeren hun persoonlijke ervaring. Veel jongeren kregen geen contractverlening of hadden een nul-uren contract en werden niet meer ingeroosterd. De laatste groep bestaat uit jongeren die op basis van hun leeftijd zijn afgewezen voor een baantje waarnaar ze solliciteren.

CNV Jongeren wil dat de supermarktbranche stopt met jongerendiscriminatie. Jongeren mogen niet de dupe worden van hun prijzenoorlog. De eerste stap van CNV Jongeren is de klacht die ze namens à©à©n van haar leden heeft ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling. Dit lid is 23 jaar oud en werkt al 5,5 jaar met veel plezier bij een supermarkt. Ze functioneerde prima, maar werd ineens niet meer ingeroosterd. Bij navraag krijgt ze te horen dat ze te oud is en daarmee te duur.

De zaak dient op 30 mei 2005 in Utrecht. Antoon Blokland: "Ik hoop dat de Commissie voor eens en altijd duidelijk maakt dat jongerendiscriminatie onwettig is en moet stoppen. Deze uitspraak is slecht een eerste stap. Op basis van deze case willen we een oordeel over de gehele supermarktbranche en zo het onderwerp op de agenda van de CAO-onderhandelingen krijgen."

bron:CNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular