Op dinsdag 6 maart om 19.30 uur organiseert computervereniging HCC in de Balie in Amsterdam in samenwerking met de VARA een debat over de kosten van stroomvretende apparaten. Computers, randapparatuur en andere apparaten gebruiken ook in de stand-by stand energie. En zelfs als ze uitstaan is er nog sprake van energieverbruik. Met elkaar verkwisten we zo al gauw het vermogen van een kleine elektriciteitscentrale en bijbehorende euro's.

Mark Zellenrath, Vice-president Communications & Public Policy van UPC, debatteert met Karel van Broekhoven van Stopstandby.nl. Volgens Stopstandby mogen producten als de Mediabox van UPC niet meer gemaakt worden, vanwege het ontbreken van een uit-knop en het hoge energieverbruik in stand-by. Naast deze sprekers geven Puk van Meegeren, hoofd communicatie van Milieu Centraal en Koen Crijns, hoofdredacteur van Hardware.Info hun visie op de problematiek. Prof. dr ir Han Brezet van het programma 'Design for Sustainability' van de TU Delft laat zien dat je ook nu al apparaten kunt ontwikkelen met een laag energieverbruik. André Habetes, directeur FIAR gaat in debat met Diederik Samson, milieudeskundige PVDA over de rol van de overheid. Simone Weimans (Radio Kassa) treedt op als debatleider. Het debat wordt live uitgezonden op ConsumentenTV en is on demand beschikbaar op www.vara.nl en is terug te kijken via www.hcc.nl.

Aanleiding voor het debat is het toenemende onnodige energieverbruik door apparaten, zoals computers en bijbehorende randapparatuur. We omringen ons met steeds meer apparaten: computers, televisies, telefoons, mp3-spelers, enzovoorts. Een groot deel van die apparatuur verbruikt niet alleen stroom tijdens het gebruik, maar kent ook sluipverbruik in stand-by, als het opladen al gereed is of zelfs in de uit-stand. Apparaten als internetmodems en tv-decoders staan altijd aan en beschikken vaak niet eens over een uit-knop. Terwijl dit totaal onnodig is verbruiken we zo met elkaar het vermogen van een kleine elektriciteitscentrale. Onwenselijk voor het milieu, en niet leuk voor de portemonnee van de consument.

Zou verminderen van stroomverbruik niet prioriteit nummer één moeten zijn voor producenten? Moet de overheid geen regels stellen aan het sluipverbruik? In hoeverre is de consument zich bewust van deze vorm van verkwisting en geven milieuorganisaties wel voldoende voorlichting over hoe verkwisting te vermijden is?

Bijwonen van het debat in de Balie te Amsterdam is mogelijk door aan te melden op www.energiecommunicatie.nl  Klik op knop: De stekker eruit?!

bron:Stichting Milieunet

 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular