In Frankrijk is discussie ontstaan over het inleveren van de vrije Pinkstermaandag. De reden dat deze dag niet langer als vrije dag wordt gehandhaafd, heeft haar wortels in de hittegolf van 2003. In Frankrijk overleden toen ongeveer 15.000 bejaarden. De regering heeft op zoek naar geld toen voorgesteld om de Pinkstermaandag in te leveren uit solidariteit voor de ouderen. Met de opbrengst van die dag kunnen hun leefsituatie verbeterd worden.

Wat wrang is dat - net als in Nederland - juist het Pinksterweekend door veel jongeren gebruikt wordt om hun ouders op te zoeken. Juist in een samenleving waar langs elkaar heen leven steeds meer gewoon wordt, moet je juist die natuurlijke ontmoetingsmomenten niet afbreken.

Ook Nederland kent de kruisridders die de vrije Pinkstermaandag willen afschaffen of - zoals de oud-VVD voorman Dijkstal- inruilen voor een "wereldreligiedag" of omdat men van het suikerfeest  een algehele vrije dag wil maken.

Het CNV ziet helemaal niets in deze voorstellen. Ten eerste is deze dag voor een grote groep mensen in Nederland de Pinkstermaandag nog van religieus belang. Het miskent de gevoelens van deze groep. Daarnaast is de vrije Pinkstermaandag een belangrijk collectief rustmoment. Waarin de familie wordt bezocht, veel sportactiviteiten plaatsvinden, of mensen gewoon lekker genieten van het weer. Ten tweede ziet het CNV niet de noodzaak in van het inleveren van een vrije dag. Wie de EU-landen bekijkt ziet dat Nederland met 7 vrije feestdagen veruit de minste vrije dagen in heel Europa heeft. Zelfs met het inleveren van de Pinkstermaandag hebben de Fransen met 10 vrije feestdagen, nog steeds meer vrije feestdagen dan Nederland. Vandaar het pleidooi van het CNV om van 5 mei een nationale vrije dag te maken. 

Maar wil het CNV dan geen antwoord geven op de multi-culturalisering van de samenleving? Zeker wel, maar ook hier geloven wij niet in dat het zinvol is om een vrije dag van de ene groep in te leveren voor een vrije dag van een andere groep. Dit zet groepen eerder tegen elkaar op. Verstandig zou zijn dat er voor Nederlanders per CAO de ruimte gaat ontstaan op een algemene vrije dag te organiseren. Voor bedrijven in het Zuiden kan dit bijvoorbeeld de dag na carnaval zijn. Voor delen van de grote steden kunnen wij ons voorstellen dat die dag wordt ingevuld door het suikerfeest.

Pinksteren staat voor de deur. Je hoort tegenwoordig zo veel politic beweren dat ze beter naar de mensen willen luisteren. Laat ze eens op de dinsdag na Pinksteren vragen hoeveel mensen die dag liever hadden gewerkt. Wie naar de burgers luistert zal merken dat de vrije Pinkstermaandag net als door de burgers in Frankrijk als een groot goed wordt beschouwd. 

bron:CNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular