Vlaamse, Engelse en Amerikaanse onderzoekers denken een universeel griepvaccin te kunnen produceren dat jarenlang bescherming blijft bieden tegen alle influenzavarianten, inclusief toekomstige varianten van de vogelgriep. Het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft daartoe een overeenkomst gesloten met het bedrijf Acambis uit Cambridge, Cambridgeshire en Cambridge, Massachusetts.

Het vaccin is een idee van Walter Fiers, professor in Moleculaire Biologie in Gent. Het betreft een recombinat-eiwit dat aangrijpt op het zogeheten M2e-domein, het extracellulaire deel van het M2-ionkanaaleiwit. M2 is specifiek voor het influenza A-virus. Nog belangrijker is dat het nauwelijks lijkt te muteren en nagenoeg identiek terugkomt bij alle bekende griepvarianten.

De huidige griepvaccins richten zich allemaal op eiwitten in de buitenmantel van het griepvirus. Die eiwitten zijn echter wà©l verschillend bij elke virusstam, zodat je voor elke stam een ander vaccin moet aanmaken en machteloos staat als er een geheel nieuwe mutatie de kop opsteekt.

Een ander voordeel van het nieuwe vaccin is, dat je het kunt laten produceren door genetisch gemodificeerde bacteriën. Dat werkt veel sneller en goedkoper dan de geïnfecteerde kippeneieren, waar nu mee wordt gewerkt.

Het slechte nieuws is dat het nieuwe vaccin zich in een preklinische fase bevindt. Dat wil zeggen dat het werkt bij muizen, maar nog niet op mensen is uitgeprobeerd. Voor de gevreesde vogelgrieppandemie komt deze ontwikkeling waarschijnlijk veel te laat.

bron:VIB

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular