GLOBE, hét internationale milieuonderzoeksprogramma voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, krijgt in Nederland steun van de overheid. Het programma ontvangt 300.000 euro subsidie en wordt daarnaast de komende jaren inhoudelijk ondersteund door de ministeries VROM, LNV en V&W.

Het educatieve GLOBE programma is opgezet door Nobelprijswinnaar Al Gore. Inmiddels doen er wereldwijd 17.000 scholen mee in 110 landen. In Nederland wordt het gecoördineerd door SME Advies

In Nederland zijn momenteel 75 scholen aangesloten. Dit aantal zal de komende jaren naar verwachting sterk groeien, gezien de mogelijkheden die het programma biedt voor interactief onderwijs, bètatechniek en vakoverstijgend leren. Met de toegezegde bijdrage kan het GLOBE programma uitgroeien tot hét scienceprogramma voor scholen in Nederland.

Leerlingen verzamelen milieugegevens in hun eigen schoolomgeving en voeren deze in op de GLOBE website. De 18 miljoen gegevens die inmiddels wereldwijd ingevoerd zijn, worden geanalyseerd door wetenschappers en door de leerlingen zelf. In Nederland werkt GLOBE samen met wetenschappelijke instellingen zoals het KNMI, RIVM, Alterra en Wageningen Universiteit.

Wetenschappers blijken de gegevens van leerlingen in de praktijk heel goed te kunnen gebruiken doordat de scholen gelijkmatig over het hele land verspreid liggen. Zo krijgen onderzoekers de beschikking over een veel fijnmazigere dataset dan anders ooit mogelijk zou zijn. Resultaten van Nederlands leerlingenonderzoek naar aërosolen verschenen bijvoorbeeld in het internationale Journal of Geophysical Research.

Voor docenten en leerlingen geldt dat zij op deze manier bij kunnen dragen aan relevant milieuonderzoek, wetenschappers kunnen ontmoeten en ook nog eens kunnen rondkijken op de wetenschappelijke instellingen. Naast het vergaren van data voor milieuonderzoek maken de leerlingen zo actief kennis met bètawetenschap. Scholen die mee willen doen aan het GLOBE programma kunnen zich aanmelden via de website www.globenederland.nl

GLOBE inspireert leerlingen om een bèta vervolgopleiding te gaan volgen en zich actief in te zetten voor een duurzame samenleving.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular