Zo druk, dat regelmatig de lunch erbij inschiet. Zo'n 20 procent van de
Nederlandse werknemers heeft daar regelmatig last van. In de horeca is
het extra hectisch: daar schiet voor 30 procent de lunchpauze er met
enige regelmaat bij in.

  
Dat blijkt uit een overzicht door loonwijzer.nl van knelpunten in de
tijdsbesteding van werknemers dat vanmiddag werd gepresenteerd. Veel
werknemers zijn de speelbal van slechte planning en veeleisende chefs.
Vooral de laagstbetaalden moeten het meest flexibel zijn in de tijd van
de baas. 
 
Onverwacht veranderen de werktijden. Of plotseling moet je overwerken
en daardoor ben je laat thuis. En mensen die dat eerste meemaken,
hebben vaak ook de tweede klacht. 
 
De onderzoekers stelden een lijst op van de CAO's met de meeste
knelpunten. Daarop staan de horeca, contractcatering,
levensmiddelenbranche, wegtransport, installatie en afbouwbranche, het
basisonderwijs en de beveiliging. 
 
CAO-coà¶rdinator Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV nam het eerste
exemplaar van het onderzoek in ontvangst. Dat laat zien hoe belangrijk
het is dat FNV en bonden opkomen voor meer zeggenschap over
arbeidstijden, aldus Jongerius. 
 
Zij keerde zich tegen de plannen van de werkgevers om de werkweek te
verlengen. ''Sterker nog, met het huidige aantal arbeidsuren ervaren
mensen al veel knelpunten. Met het oplossen daarvan valt nog een wereld
te winnen.'' 
 
Overigens vindt dinsdagavond om 19.30 in Nieuwspoort een debat over de
40-urige werkweek plaats tussen o.a. Agnes Jongerius en Jan Willem van
de Braak van VNO-NCW. 

Bron: FNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular