Er gaat een wereld aan dierenleed schuil achter Nederlands 'meest veelzijdige stukje vlees'. Jaarlijks worden 350 miljoen vleeskuikens in zes weken tijd opgefokt tot superzware turbokippen, met alle dierenleed van dien. De Dierenbescherming Noord-Holland Noord voert daarom in het weekend van 19, 20 en 21 augustus actie voor een beter leven voor deze dieren.

De Dierenbescherming staat tijdens deze estafetteactie met een stand en een gigantische opblaaskip achtereenvolgens bij winkelcentrum de Broekerveiling in Langedijk (19 aug), op de Zaandijkse Braderie (20 aug) en op de Gouwzeemarkt (21 aug). Tijdens de actie deelt de Dierenbescherming vegetarische kipnuggets van Tivall uit om het publiek te laten proeven dat diervriendelijk eten ook lekker is!
De Dierenbescherming wil met deze actie het publiek voorlichten over het leed in de vleeskuiken-industrie. En daarnaast richt zij zich op fastfoodketens. Denk aan ketens als Kentucky Fried Chicken, McDonalds, Burger King en de FEBO.

Fastfood
Deze sector belichaamt de cultuur van snel, sneller, snelst waar de absurd snel groeiende vleeskip bij uitstek de dupe van is. Deze kip, die bij de slacht eigenlijk nog maar een kuiken van zes weken oud is, groeit zo snel dat hij allerlei lichamelijke gebreken vertoont. Zo zijn er kuikens die letterlijk doodgroeien en van het ene op het andere moment in de stal omvallen. Ook lijden veel dieren aan buikzucht, een zeer pijnlijke en dodelijke aandoening in de buikholte. Verder kan driekwart van de kuikens niet normaal lopen en heeft een derde ernstige pootproblemen, waardoor ze moeilijk lopen en chronisch pijn lijden.

Slow down!
Onder het motto 'Fastfood? Slow down!'heeft de Dierenbescherming protestkaarten en een e-cardactie op touw gezet om de fastfoodsector ervan te overtuigen dat het Nederlandse publiek best iets langzamer, gezonder en diervriendelijker wil. Zij worden aangespoord om ook scharrel- of biologisch kippenvlees op het menu te zetten. Hoe meer mensen dit verzoek doen, hoe meer druk de Dierenbescherming kan uitoefenen op het inkoopbeleid van genoemde ketens.
Verder probeert de Dierenbescherming via de Nederlandse overheid en de Europese koepelorganisatie Eurogroup for Animal Welfare de totstandkoming van een Europese richtlijn positief te beïnvloeden.

bron:Dierenbescherming

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular