Europa houdt meeste invoertarieven op 0 % In juni heeft de Europese Raad voor ministers besloten dat voor ontwikkelingslanden die een 0% invoertarief kennen, dit gehandhaafd blijft. Dat geldt voor alle producten uit ontwikkelingslanden, dus ook voor bloemen en planten.

Het gaat om invoer vanuit de zogenoemde ACP-landen (Africa, Caribean en Pacific). De tarieven gelden voor de periode juli 2005 tot 2008. Union Fleurs, de internationale organisatie van bloemen exporterende landen heeft zich hiervoor sterk gemaakt

De nieuwe EU-invoertarieven worden vastgesteld in het kader van het zogenoemde Generalised System of Preferences (GSP). In totaal wordt door de EU jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro aan handelspreferentie weggegeven, aan meer dan 150 landen, verspreid over duizenden producten.
Belangrijk voor de Nederlandse invoer van bloemen en planten is dat het 0% tarief voor de zogenoemde drug countries, gehandhaafd blijft (behalve voor Pakistan, omdat India daartegen bij de WTO met succes tegen heeft geprotesteerd). Vanaf 1 juli 2005 wordt hierdoor het 0% tarief voor import uit Bolivia, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatamala, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru, El Salvador en Venezuela verlengd tot 2008. Aan deze lijst zijn nu toegevoegd Sri Lanka, Georgië en Mongolië.

Op gang komen
Maar ook het 0% tarief voor de invoer van bloemen en planten uit de minst ontwikkelde landen (LDCs) blijft gehandhaafd. Hiervan kunnen landen als Tanzania, Ethiopië, Uganda, Zambia, Ruanda, Soedan, Senegal en Somalië profiteren. Met name zijn dit landen waar de bloemen- en plantenexport nog op gang moet komen. Kenia is weliswaar geen LDC, maar houdt toch het 0% tarief. Dit op basis van een apart ACP-verdrag.

Voor nagenoeg alle andere ACP-ontwikkelingslanden is er de zogenoemde GSP algemene preferentie van 3,5%. Hier valt een grote groep ontwikkelingslanden onder, die al wat verder ontwikkeld zijn. De nieuwe periode voor toekenning hiervan gaat per 1 januari 2006 in. Om de export vanuit deze groep van ontwikkelingslanden te stimuleren wordt een tariefreductie van 3,5% toegepast op de overigens vaak toch al lage invoertarieven. Landen als Thailand vallen hieronder (van 12% naar 8,5%).Alle takken van coniferen blijven onder een 0% tarief vallen.

De nieuwe regeling is gepubliceerd onder de naam Council Regulation (EC) No. 980/2005 van 27 juni 2005 en is gepubliceerd in het Official Journal of the European Union (publicatieblad), L 169 van 30 juni 2005. De volledige tekst kan 'hier' worden gedownload.

bron:HBAG

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular