Commissaris Potocnik werd, mede in de voorbereiding van het 7de EU-Kaderprogramma voor Wetenschappelijk Onderzoek 2007 - 2013, waar Nederland een 'netto-onvanger" is, het concept van Open Innovatie (High Tech Campus met o.a. Holstcentrum, maar ook Bioconnection) en innovatie in de agrofoodsector voorgesteld. Noord Brabant heeft met Eindhoven en Tilburg hiervoor belangrijke knooppunten.

De Nederlandse regering heeft vorige vrijdag beslist de Europese structuurgelden in het kader van de Europese strategie voor groei en werkgelegenheid (de "Lissabonstrategie")met name in te zetten op onderzoek en ontwikkeling en innovatie. Het kabinet volgt het beleid dat het vorig jaar uitzette met de nota "Pieken in de Delta" en heeft bepaald dat de structuurgelden in Nederland worden verdeeld tussen zes regio's, waaronder Zuid-Oost Nederland met zijn toptechnologie in en rond Eindhoven en het grensoverschrijdende gebied met Leuven (Vlaanderen) en Aken (Noordrijn-Westfalen). Het Kabinet wil dat wanneer er middelen komen, dat deze dan ook prioritair zullen worden ingezet in kansrijke regio's.

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij gaat hiermee akkoord. Van Nistelrooij : "Dit is een belangrijke keuze. Samen met de provincie Noord-Brabant en zijn grensoverschrijdende samenwerking met Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen juich ik dit toe. Wetenschappelijk onderzoek en innovatie, de inzet op kenniseconomie, zijn belangrijke factoren voor regionale ontwikkeling. Ik ontving daarom samen met de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, vandaag 14 juli, de Europese Commissaris voor Wetenschappelijk onderzoek, Janez Poto*nik op de High Tech Campus in Eindhoven. Brabant is een van de weinige Europese regio's die de norm van 3% BNP-bijdrage voor wetenschappelijk onderzoek haalt".

De ontwikkeling van en toptechnologische regio en de samenwerking met Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen ("Eindhoven, Leuven, Aken") steunt op deze "partners in excellence". Janez Potocnik : " Het bedrijfsleven en de regio's moeten samen met de Commissie in Brussel de 'Lissabonisatie' van het Europese beleid tot stand brengen".

De kernspelers die van ZO-Brabant een innovatieve topregio maken waren aanwezig : naast de Eurocommissaris, gaven Lambert van Nistelrooij maar ook Commissaris van de Koningin mevrouw Hanja Maij-Weggen, de DG innovatie van het ministerie van EZ de heer Chris Buijink, de burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven, en grote bedrijven zoals Philips en Sovion en innovatieve MKB-ers en start-ups hun visie op de toekomst vqn wetenschappelijk onderzoek en innovatie in de grensoverschrijdende regio.

bron:Provincie Noord-Brabant

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular