Vandaag, op dinsdag 26 april om 11.15 uur, mocht het Noordbrabants Museum de 100.000ste bezoeker verwelkomen op de expositie Knus, Nederland in de jaren 50. Het museum trakteerde vijftig bezoekers op een huldiging met muziek van het seniorenorkest van Harmonie Frisselstein uit Veghel, koffie met een Bossche Bol, boeken over de jaren 50 en gratis toegang tot het museum voor de rest van het jaar.

Het is opmerkelijk dat een onderwerp uit de zo recente Nederlandse geschiedenis niet alleen zoveel aandacht trekt bij de bezoekers, maar ook buiten het museum van alles los maakt. Diverse televisie- en een groot aantal radioprogramma's werden aan de jaren 50 gewijd, winkels pasten hun etalages aan op het thema en zelfs een televisiecommercial van een bekend koffiemerk heeft zich vastgebeten in het begrip Knus. Twee uitgeverijen hebben goed verkopende publicaties over deze periode het licht doen zien en kranten leggen een verband tussen het succes van de expositie en de normen en waardendiscussie die in Nederland opnieuw wordt gevoerd.  
 
De belangstelling voor de tentoonstelling komt overwegend van mensen die de vijftiger jaren bewust hebben meegemaakt. Toch weten ook veel jongeren het museum te vinden uit interesse voor wat voor hen bijna prehistorie is. Archaïsche gebruiksvoorwerpen als de jukebox blijken in deze tijd van iPod en mp3 uitermate verbaasde reacties op te roepen.  
Een van de leuke bijkomstigheden van de tentoonstelling is dat vrijwel alle bezoekers ervaringen uitwisselen: zelden wordt op een tentoonstelling zoveel gepraat; mensen die elkaar voordien niet kenden raken enthousiast met elkaar in gesprek over het stukje geschiedenis waarin ze zelf een rol hebben gespeeld.  
 
De tentoonstelling is nog de komende vier weken te zien, t/m zondag 22 mei. We kunnen nu al bijna met zekerheid zeggen dat de tentoonstelling Knus, Nederland in de jaren 50 voor het Noordbrabants Museum de drukst bezochte expositie sinds dertig jaar zal zijn. Dus mis het niet en kom naar het Noordbrabants Museum voor de tentoonstelling Knus, Nederland in de jaren 50. 
 
bron:Noordbrabants Museum

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular