Naarden, 2 april 2008 – Onderzoek onder de bezoekers van het door ISIT en Telindus georganiseerde Vision & Focus 2008 evenement wijst uit dat file virtualisatie en de-duplicatie hoog op de agenda staan bij Nederlandse bedrijven. Ook grid storage, green disks en thin provisioning behoren tot dé trends van dit moment op het gebied van storage.

 

Het jaarlijks terugkerende Vision & Focus Event trok dit jaar meer dan 400 bezoekers uit diverse sectoren. Het event wat georganiseerd wordt voor CIO’s, IT-managers en Storage-, Netwerk- en Telecommanagers, geeft jaarlijks de trends aan op storage- en telecomgebied.


File virtualisatie goede oplossing voor grote volumes
Dat file virtualisatie erg populair is, bleek wel uit het bezoekersonderzoek tijdens het Vision & Focus event. Binnen veel bedrijven wordt onderzocht of de mogelijkheden voor file virtualisatie aanwezig zijn.
File virtualisatie lost de beperkingen van fileserving op. Meerdere fileservers worden geaggregeerd, waarbij het geheel zich gedraagt als een fysieke fileserver. Hierbij wordt gebruik gemaakt van global namespace.
“Door middel van file virtualisatie is het mogelijk om locatieonafhankelijk op te slaan”, aldus Jerry Rozeman, Manager Consultancy bij ISIT. “Data kan verplaatst worden zonder downtime op fileniveau, de beschikbare ruimte voor data wordt opgeteld over meerdere heterogene fileservers, er is een transparante tiering van data zonder stubs en loadbalancing wordt toegepast. Dit alles maakt file virtualisatie een goede oplossing voor grote volumes.”

De-duplicatie
Een andere belangrijke trend op het gebied van storage is de-duplicatie. Een meerderheid van de bezoekers gaf aan hierin geïnteresseerd te zijn. Bij de-duplicatie worden identieke diskblokken eenmalig opgeslagen in een disk gebaseerde backup. Er zijn twee verschillende uitvoeringsvormen van de-duplicatie, namelijk VTL target, waarbij VTL met de-duplicatie de tapelibrary vervangt, en host software waarbij de-duplicatie software de backup software vervangt. Met de-duplicatie krijgt de klant backup to disk, wat snel en betrouwbaar is, voor de prijs van tape. Er wordt dus gebruik gemaakt van tapeless backup.



Meerwaarde grid storage bevestigd
De interesse van bedrijven in grid storage is enorm gestegen. Uit het trendsonderzoek komt naar voren dat bijna alle aanwezigen de meerwaarde van een op grid gebaseerd systeem belangrijk vinden.

Grid storage bestaat uit een systeem dat is opgebouwd uit meerdere nodes van individuele systemen. Voordelen hiervan zijn onder andere hoge schaalbaarheid zonder downtime, locatieonafhankelijkheid door gebruik van IP, de mogelijkheid om klein te beginnen en groot te eindigen en het eenvoudige hardware lifecycle management.


Kostenbesparingen door inzet green disks
Het verminderen van stroomverbruik van datacenters staat bij veel bedrijven ter discussie. Echter, bij nog geen 50 procent van de bezoekers van Vision & Focus staat dit onderwerp daadwerkelijk hoog op de agenda.

Een manier om stroomverbruik te verminderen is volgens Jerry Rozeman de inzet van green disks. “Primair zijn deze disks voor back-up en archivering. Niet actieve diskdrives worden uitgeschakeld waardoor minder stroom wordt verbruikt. Wij hebben in de praktijk gezien dat hierdoor datacenters in staat zijn hun stroomverbruik met 75 procent terug te brengen. Dit levert aanzienlijke kostenbesparingen op.”

Naast besparingen op energiekosten en apparatuur wordt bij gebruik van green disks de warmteafgifte beperkt. Dit alles maakt green disks milieuvriendelijker dan andere oplossingen.



Thin provisioning
Bij thin provisioning krijgt elke server meer storage toegewezen dan daadwerkelijk nodig is. Dit vereenvoudigt het beheer en zorgt voor efficiënt gebruik van de diskcapaciteit. Op de vraag of men kiest voor thin provisioning indien hun storage systeem dit ondersteunt, antwoordde meer dan de helft  van de ondervraagden dat zij de voordelen van thin provisioning zien. Opvallend was dat 36 procent aangaf thin provisioning te riskant te vinden.

Jerry Rozeman licht toe: “De werkelijke capaciteit dient zeer intensief gemonitord te worden, aangezien applicaties over meer ruimte denken te beschikken dan daadwerkelijk aanwezig is. Indien iemand bewust of onbewust deze schijncapaciteit adresseert zal de betreffende applicatie offline gaan omdat deze ruimte niet aanwezig is. Veel bedrijven zien dit als een bedreiging voor de continuïteit van de storage-omgeving.”



-------------------

Noot voor de redactie

ISIT en Telindus organiseerden gezamenlijk op dinsdag 4 maart 2008 voor de negende keer het Vision & Focus event. Tijdens dit evenement vond een trendsonderzoek plaats onder de meer dan 400 aanwezigen. Meer resultaten van dit trendsonderzoek zijn op aanvraag beschikbaar.

 

Over ISIT – The Storage Company
Sinds de oprichting in 1991 heeft ISIT zich ontwikkeld tot de meest onafhankelijke storage specialist in de Benelux. De organisatie heeft partnerships met toonaangevende storage leveranciers als Acopia, CommVault, DECRU, EMC, Legato, Network Appliance, Quantum, Riverbed, StorageTek, Symantec en VMware. Hierdoor is ISIT in staat de nieuwste ontwikkelingen te vertalen naar innovatieve storage-oplossingen. ISIT heeft alle kennis en disciplines in huis om deze storage-oplossingen te realiseren, van advies tot en met implementatie. Oplossingen van ISIT worden door de markt aangemerkt als innovatief en zeer geavanceerd. De organisatie beschikt daarnaast over een eigen trainingsinstituut en democentrum en heeft vestigingen in Naarden en Eindhoven. Sinds 2007 is ISIT onderdeel van Telindus. Voor meer informatie: www.isit.nl.

 

Over Telindus

Telindus is een internationaal ICT-bedrijf dat ICT-oplossingen en -diensten aanbiedt. Telindus is werkzaam als partner voor sourcing en oplossingen die inspelen op de behoeften van de bedrijfs- en openbare sector. Telindus biedt beveiligde geconvergeerde netwerken aan, alsmede beveiligde systemen en applicaties, onderbouwd met management- en ondersteunende diensten.

Met meer dan 36 jaar ervaring in ICT investeert Telindus aanzienlijk in expertise om moderne IT- en telecommunicatie-infrastructuren gedurende hun volledige levenscyclus te onderhouden. Als ICT-integrator heeft Telindus een indrukwekkende klantenlijst en heeft strategische partnerships met vooraanstaande leveranciers uitgebouwd, die een solide basis biedt voor ondernemingen, telecombedrijven en overheidsinstanties die op zoek zijn naar ICT-oplossingen.

 

In januari 2006 sloot Telindus zich aan bij de Belgacom Groep om de IT Services afdeling te worden van een nieuwe business leader in de markt. Belgacom SA/NV [Euronext Brussels:BELG] is het leidende telecombedrijf in België en marktleider in een groot aantal domeinen, waaronder telefoondiensten voor vaste lijn, mobiele communicatiediensten, breedband data en Internet diensten. Samen bouwen Belgacom en Telindus aan een Belgische kampioen in het Europese IT landschap, met een uniek aanbod dat connectiviteit en IT diensten verenigt. www.belgacom.be

Telindus behaalde totale opbrengsten van 702 miljoen EUR in 2006. Met een vakkundig, internationaal team van 2.753 werknemers is Telindus aanwezig in 14 landen in West-Europa, Zweden, Hongarije, China en Thailand. Het hoofdkwartier van Telindus bevindt zich in Belgium. www.telindus.com



 

Meer informatie

Marcommit PR

Joyce Roelofs

[email protected]

035-582 27 30

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular