(Persbericht) Food trends 2011 de herontdekking van de Merken van Moeder Aarde
Lancering Jaarboek op Food Inspiration Day

Bennekom, 28 oktober Eà©n ding werd duidelijk op de Food Inspiration Day: voeding gaat terug naar de basis. Duurzaam, divers en van dichtbij. Eerlijk en biologisch geteeld met respect voor Moeder Aarde. Geen modeverschijnsel maar een onomkeerbaar proces. Dit wordt gecombineerd met nieuwe wetenschappelijke technieken zoals foodpairing en andere productieprocessen. Voedsel zal voor altijd veranderen en consumenten zullen hier de komende jaren steeds meer mee geconfronteerd worden en hun voordeel mee doen.

Food Trendwatcher of the year Hans Steenbergen bracht met zijn team van Food Inspiration Magazine een programma vol trends, inspirerende sprekers en innoverende foodproducten.
Aan het einde van de dag presenteerde Shoot My Food het Food Inspiration Jaarboek 2011 met daarin de belangrijkste trends voor 2011:

Slow Food Served Fast
Het spruitje, de boerenkool, de wortel, de appel: de merken van Moeder Aarde zijn in opmars. Ons eten en drinken mag niet ten prooi vallen aan haast , technologisering en industrialisering. Laten we eten wat van dichtbij komt en wat duurzaam is, maar dan wel snel bereid en geserveerd.
Fast Fresh-ketens ontwikkelen snel wereldwijd.

Dichtbij en duurzaam
Wat op tafel komt, hangt af van het seizoen en het weer, het wordt niet bepaald door de winkelketen, de chef of de wens van de consument. De groentetuin als supermarkt. De nieuwe Nederlandse Menukaart biedt gerechten waarbij 80 procent uit groente bestaat en 20 procent uit vlees of vis. Goed voor de portemonnee en onze planeet.

Vintage Chic
Om in tijden van crisis toch een zaak te kunnen opstarten met een laag budget, gaan ondernemers op zoek naar tweedehands spullen. Rommelmarkten, beurzen, faillissementen worden afgestruind om restaurant-, bar- en keukeninrichting voor 50% van het normale budget in te kopen. Gasten voelen zich prettig bij de warme doorleefde sfeer.

Anti Glamour
Een reactie op de overgestyleerde glossy restaurants die wereldwijd verrijzen: casual en toegankelijke restaurants met een authentieke sfeer, waarbij naturel en stevig houten meubilair de boventoon voeren. Laagdrempelige formules, maar met een voortreffelijke service.

Substance over Style
Een nieuwe generatie boutique-hotels wordt geboren. Investeren in echtheid en authenticiteit en vooral hospitality-designclichà©s links laten liggen. Respect voor het gebouw en voor de stad. Gebruik maken van lokale designers en kunstenaars. Niet perfectie is de norm maar de schoonheid van imperfectie.

Guerilla Food
Het is ondeugend en niet toegestaan, maar daarom zo leuk: eten en drinken waar je wilt, in een publieke ruimte, zonder vergunning en met gelijkgestemden. Via social media spreek je af om elkaar ergens te treffen. Foodtrucks met take away en zitruimte zijn enorm in opkomst en Underground boerenmarkten bloeien op in grote steden.

New Dutch
Nederlandse ondernemers durven stoere oer-Hollandse producten te ´verhippen‘˜. Stamppotten worden herontdekt, friet wordt biologisch en vetarm gebakken, en pannenkoeken krijgen een nieuwe smaak, zoals de pancake sushi.

Value for money
Consumenten moeten weer waar voor hun geld krijgen. Creatieve ondernemers springen daarop in: bijzondere menuacties voor stille avonden, samenwerken met andere ondernemers, transparante producten en meerdere wijnen per glas. Warmte komt terug in de zaak door de gasten persoonlijk welkom te heten en personeel te koesteren.

Een video-impressie van Food Inspiration Day: http://fiday2010.shootmyfood.net/

De nieuwe editie van Food Inspiration Magazine: http://foodinspiration25.shootmyfood.net

Over Shoot My Food
Het in Bennekom gevestigde Shoot My Food organiseert trendtours, geeft boeken uit met city-reports over nieuwe concepten in wereldsteden, levert sprekers en heeft een professionele fotostock van meer dan 100.000 foto‘˜s. Shoot My Food is de grootste online database met hot cities, hot concepts, facts & figures en trends in beeld, video en tekst alles 24/7 bereikbaar.

Over Food Inspiration
Food Inspiration is een concept dat rust op drie pijlers: Food Inspiration Day, Food Inspiration Magazine en Food Inspiration Jaarboek. Het Food Inspiration Magazine is een gratis driewekelijks online vakblad en wordt inmiddels verstuurd aan circa 40.000 foodprofessionals. Het doel is het inspireren van professionals door een optimale en onderscheidende mix van beeld, geluid en tekst. Interviews en journalistieke reportages worden afgewisseld met streetvideo‘˜s, video-interviews en fotoreportages. Dit alles gebeurt onder leiding van journalist en Trendwatcher of the Year Hans Steenbergen, oud-hoofdredacteur van Misset Horeca.

bron: HarverPro