In het kader van de herdenking van 60 jaar vrijheid wordt dinsdag 3 mei de zogeheten Freedom Trail in gebruik genomen. De Freedom Trail is een wandelroute door de stad langs een groot aantal locaties die in de jaren 40 45 een belangrijke rol speelden. Niet alleen worden de locaties van de Slag om Arnhem aangedaan, maar ook locaties die een rol speelden bij bijvoorbeeld het verzet, de jodenvervolging en de evacuatie van Arnhemse inwoners zijn in de route opgenomen.

De Freedom Trail-route is met trottoirtegels gemarkeerd. Bij elke speciale locatie ligt een tegel met Pegasus-symbool. Deze tegels liggen bij 35 locaties: vanaf het station, via de Utrechtseweg en Lombok naar de Koepelgevangenis en via Onderlangs, Rijnkade naar de John Frostbrug en vervolgens via locaties in het centrum terug naar het station.

Een handzame Freedom Trail-brochure met historisch en actueel beeldmateriaal gaat in op de achtergronden van alle genoemde locaties, waar in veel gevallen ook monumenten, gedenkstenen en plaquettes zijn te zien. Deze brochure is verkrijgbaar bij het Tourist Info-punt in Musis Sacrum, het Gelders Archief, het gemeentelijk informatiecentrum in het stadhuis en in de Eusebiuskerk. 647922 bytes Klik hier om de brochure down te loaden

De route is een initiatief van D66 en na een haalbaarheidsonderzoek is het idee ook door het Arnhems college van B&W omarmd. Vervolgens hebben de gemeente Arnhem en het Gelders Archief het project (dat mede mogelijk gemaakt werd door een financiële bijdrage van de Europese Gemeenschap) in eendrachtige samenwerking gestalte gegeven.

Wethouder Inez Pijnenburg, die de route dinsdag officieel in gebruik zal nemen: Dit jaar herdenken we dat we 60 jaar in vrijheid leven. Een vrijheid, waarvoor destijds vele offers zijn gebracht. Arnhem wil aandacht blà­jven schenken aan de tol die voor de strijd om vrede betaald moet worden. Voor dit doel is deze speciale route dan ook aangelegd.

bron:Gemeente Arnhem

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular