Groningen, 25-07-2005 - Op grond van cijfers en het beeld dat de politie heeft van de dagelijkse praktijk valt het mee met het geweld van de horecaportiers in de binnenstad. Het afgelopen jaar is vijftien keer aangifte gedaan van mishandeling tegen horecaportiers. De politie heeft in al deze gevallen proces-verbaal opgemaakt. In vijf gevallen zal de verdachte worden vervolgd. De portiers doen overigens met dezelfde regelmaat aangifte tegen agressieve horecabezoekers.

Bij geweldszaken adviseert de politie aan de betrokken personen om altijd aangifte te doen. In dit geval maakt het niet uit of de portier of de bezoeker als verdachte wordt aangemerkt. Eà©n-tegen-à©à©nzaken, zonder getuigen, zijn overigens bewijstechnisch wel moeilijker rond te krijgen. Deze dossiers worden besproken met het Openbaar Ministerie, dat uiteindelijk bepaalt of er wel of geen vervolging zal plaatsvinden.

Bestuursrechtelijk

Ook houdt de politie zich bezig met de uitvoering van de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Onder deze wet vallen ook de horecaportiers. De uitvoering van deze wet is een bestuursrechtelijk traject. De portiers hebben toestemming van de korpschef nodig om hun werk uit te voeren. Aspirant-portiers worden gescreend en krijgen, in het geval alles goed is, toestemming om hun werk te doen. Die toestemming wordt met een pasje zichtbaar gemaakt. Tegen een portier, die zich aan strafbare feiten heeft schuldig gemaakt, wordt zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk opgetreden.

Het afgelopen jaar zijn vijf passen van horecaportiers ingetrokken en zijn er acht waarschuwingen met een proeftijd van à©à©n jaar uitgedeeld. Aan horecaportiers worden zogenaamde blauwe pasjes verstrekt. Door de politie zijn in totaal 152 van deze pasjes verstrekt. Verder zijn er na screening vier toestemmingen geweigerd. Het gaat hier om mensen, die bij de aanvraag niet aan de voorgeschreven eisen voldeden. De politie gaat nauwkeurig om met portiers, die buiten hun boekje gaan. Het heeft doorgaans grote gevolgen als een portier de toestemming verliest om zijn werk uit te oefenen. Hij moet dan een andere functie accepteren of krijgt in het uiterste geval ontslag.

Excessen
De horecamedewerkers en de voetposten van de politie werken goed samen met de portiers in de binnenstad. Và³à³r elke nachtdienst op donderdag, vrijdag en zaterdag is er telefonisch contact om actuele bijzonderheden met elkaar door te nemen. De politie beseft dat de horecaportiers in de binnenstad hun werk vaak onder moeilijke omstandigheden moeten uitvoeren. Zij krijgen regelmatig te maken met beschonken klanten of mensen die verdovende middelen hebben gebruikt. Toch moeten zij zich aan de regels houden en professioneel te werk gaan. Bij gebleken excessen in hun optreden treedt de politie actief tegen deze portiers op.

Als een verdachte in een horecagelegenheid moet worden aangehouden, zal dit bijna altijd in overleg met de betreffende bedrijfsleider plaatsvinden. Meestal brengen de portiers de verdachte naar buiten en wordt de persoon in kwestie overgedragen aan de politie. Uiteraard mag de politie altijd horecapanden binnengaan, dit zal echter in de meeste gevallen niet zonder overleg gebeuren.

Tevredenheid

Gezien de massaliteit van het uitgaanspubliek ieder weekend in de binnenstad en de ongewenste uitwerking van drank en drugs op het gedrag van vele binnenstadbezoekers is de politie over het algemeen tevreden over het verloop. De politie probeert samen met horeca-ondernemers en portiers, elke keer weer, om het hele gebeuren in de binnenstad in goede banen te leiden en doortastend op te treden als dat nodig is. Dit vraagt echter voortdurende alertheid, omdat excessen blijven en onder deze moeilijke omstandigheden steeds op de loer liggen.

Bron: Politie Groningen

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular