Als je geslapen hebt, kun je sneller woordjes herinneren dan als je niet hebt geslapen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Grote Slaapexperiment van vandaag en gisteren. Kinderen van de 1ste Montessorischool in Hoofddorp deden mee met onderzoek in NEMO.

De schoolkinderen mochten meedoen omdat ze een wedstrijd hadden gewonnen. Het onderzoek ging over slapen en leren bij kinderen. Na afloop presenteerden ze de resultaten van het onderzoek op een persconferentie. De burgemeester van Amsterdam was daar ook bij. Slaaponderzoeker Eus van Someren gaat de resultaten bespreken op bijeenkomsten voor onderzoekers.

Er waren twee verschillende groepen kinderen. De onderzoeksgroep en de persgroep. De kinderen uit de onderzoeksgroep deden de eerste dag testjes. 's Ochtends en 's avonds. Daarna gingen ze slapen met noppen op hun hoofd die de schokjes in de hersenen weergeven. De volgende ochtend deden ze weer testjes. De onderzoekers keken hoe snel de kinderen iets konden herinneren. De persgroep maakte het persbericht en oefende voor de persconferentie. Ook interviewden die kinderen slaapprofessor Robert Stickgold uit Amerika.

De kinderen in de onderzoeksgroep sliepen in groepjes van 3. Kind 1 kreeg een piepje in zijn oor als het in een diepe slaap kwam. Door de piepjes ging het kind licht slapen. Kind 2 en kind 3 waren 'controlekinderen'. Kind 2 kreeg piepjes als kind 1 piepjes kreeg. En kind 3 had wel een koptelefoon op, maar die deed het expres niet. De onderzoekers gaan nu uitzoeken of je iets beter kan onthouden als je diep of licht slaapt.

Het Grote Slaapexperiment werd georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), science center NEMO, het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek (NIH-KNAW) en het VU Medisch Centrum.

bron:NWO

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular