De hoorbril, een sterk richtinggevoelig hoortoestel ingebouwd in een brilmontuur, komt volgend jaar op de markt. De bril, ontworpen aan de TU Delft, maakt het voor slechthorenden mogelijk om gesprekken in rumoerige omgevingen beter te verstaan dan met normale hoortoestellen. Het grote publiek kan tot en met zondag 19 juni al kennismaken met de hoorbril tijdens 'ontdekfeest' Science Unlimited bij science center NEMO in Amsterdam.

Gebruikers van hoorapparaten hebben in een rumoerige omgeving (bijvoorbeeld tijdens een receptie) vaak problemen om een gesprek te volgen omdat deze apparaten al het aanwezige geluid versterken. Daardoor hoort de gebruiker achtergrondgeluiden vaak even hard als de stem van zijn gesprekspartner. De hoorbril lost dit probleem op met acht richtinggevoelige microfoontjes die onzichtbaar gemonteerd zijn in de brilpoten. Deze microfoontjes versterken alleen het geluid uit de kijkrichting: het stemgeluid dus van de gesprekspartner.

De vier microfoontjes in elke brilpoot zetten geluid dat uit verschillende richtingen komt om in elektrische signalen. In de combinatie van deze vier signalen zit informatie over de richting waaruit het geluid komt. Een chip haalt uit de vier signalen à©à©n signaal, dat het geluid dat van voren komt versterkt en het geluid dat van opzij of van achteren komt verzwakt. Dit elektrische signaal wordt omgezet in een akoestisch signaal dat naar het oor wordt gevoerd. Omdat de uitgangssignalen bovendien apart naar het linker- en rechteroor worden geleid, verstaat de gebruiker zijn gesprekspartners zo niet alleen beter, hij kan ook horen uit welke richting het geluid komt. Bij gewone hoorapparaten is dat niet mogelijk.

De demonstratie van een proefbril in NEMO maakt voor de bezoeker duidelijk hoe de bril selectief geluid opvangt. De bril is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de TU Delft. Voor het ontwerp van de bril zoals die op de markt zal komen, wordt samengewerkt met een internationale partner. Dit ontwerp is eveneens te zien bij NEMO. De bril zal in Nederland gefabriceerd worden.

De TU Delft laat bij Science Unlimited verder onderzoek naar waterstofopslag en wuivende bellenpluimen zien. Ook kunnen bezoekers zelf ervaren dat radioactiviteit van nature in vele voorwerpen om ons heen voorkomt, zoals in zand, tabak en zelfs het menselijk lichaam.

De demonstratie van de hoorbril bij Science Unlimited is tot en met zaterdag 18 juni voor iedereen van 10.00 tot 22.00 uur vrij toegankelijk, inclusief een gratis bezoek aan science center NEMO. Op zondag 19 juni is Science Unlimited van 10.00 tot 17.00 uur open.

bron:TU Delft

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular