Nederlandse eenheden nemen tot en met 16 april deel aan de internationale luchtverdedigingsoefening Joint Project Optic Windmill (JPOW) op Kreta. De oefening, die mede door de Koninklijke Luchtmacht wordt georganiseerd, richt zich op het onderscheppen van tactische ballistische raketten, kruisvluchtwapens en vliegtuigen. Naast Nederland nemen onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Griekenland deel aan de oefening. Een daadwerkelijke onderschepping van een oefendoel met een Patriot vormt de afsluiting van Joint Project Optic Windmill.
Deze negende editie van JPOW kent ruim 1.500 deelnemers en richt zich vooral op de samenwerking met krijgsmachtdelen uit verschillende landen. De luchtmacht neemt met 350 militairen deel, evenals Patriot wapensystemen en de nieuwe PAC-3 raketten die afkomstig zijn van de luchtmachtbasis Groep Geleide Wapens (GGW). Daarnaast doen enkele tientallen militaire specialisten van de Koninklijke Landmacht en van de Koninklijke Marine mee. Tijdens de oefening worden complexe, beveiligde communicatie- en datalinknetwerken gerealiseerd die van het vasteland van Amerika tot aan Kreta reiken, waarmee procedures en uitdagende commandotactieken worden beoefend. De nadruk ligt op het trainen van personeel dat de veelal zeer moderne wapensystemen bedient en het uitwisselen van kennis en ervaring.
Tijdens de oefening worden alle aspecten van bescherming tegen vijandelijke tactische ballistische raketten getraind. De deelnemers aan JPOW maken gebruik van computersimulaties om scenario's op realistische wijze na te bootsen. Bij de bestrijding van tactische ballistische raketten gaat het om tijdige ontdekking van de lancering van raketten, het uitschakelen ervan en vervolgens, met vliegtuigen of speciale eenheden, het vernietigen van de betreffende lanceerinrichtingen en ondersteunende eenheden. Ook worden nieuwe mogelijkheden verkend met de bestaande en nieuwe Amerikaanse wapensystemen zoals Airborne Laser (ABL), het AEGIS Ballistic Missile Defense concept en het Terminal High Altitude Air Defense-systeem (THAAD).
bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular