Zonder zich iets aan te trekken van de internationale kritiek en het wereldwijde verbod op de commerciële walvisjacht heeft de Japanse overheid vandaag een vloot van zes walvisschepen uit laten varen. Deze vloot gaat in het Zuidpoolgebied op walvissen jagen in wateren, die door de internationale gemeenschap als beschermd zijn erkend.  Volgens het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Japanse overheidsfunctionarissen gaat Japan in de komende zes maanden 935 dwergvinvissen en tien gewone vinvissen doden in het kader van haar walvisjachtprogramma.

Het IFAW en andere natuurbeschermingsorganisaties over de hele wereld veroordelen deze stap, die als een plotselinge escalatie van de jachtactiviteiten door Japan kan worden beschouwd. Op grond van de nieuwe vangstquota die Japan zichzelf heeft toebedeeld, zullen zij dit jaar twee maal zoveel walvissen doden in de wateren van de Zuidelijke IJszee die reeds in 1994 door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) als beschermd werden aangewezen. Sinds de IWC in 1986 een wereldwijd moratorium op de commerciële walvisjacht instelde, gebruikt Japan de wetenschap als dekmantel voor haar jachtactiviteiten.

'De pogingen van Japan om de commerciële walvisjacht als 'jacht voor wetenschappelijke doeleinden' te verkopen is een klap in het gezicht van de moderne wetenschap,' zegt Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW-kantoor.  'Het is de hoogste tijd dat de Japanse regering respect gaat tonen voor de rest van de wereld. Het is tijd om met de walvisjacht te stoppen.'

In de afgelopen 18 jaar heeft een meerderheid van de bij de IWC aangesloten landen maar liefst 41 resoluties aangenomen, waarin de Japanse walvisjacht werd afgekeurd. Het meest recent gebeurde dit afgelopen juni in Ulsan, Korea.

'Met diplomatie hebben we kennelijk niets bereikt,' zegt Marcel Bertsch. 'De
internationale gemeenschap moet onmiddellijk in actie komen om een eind te maken aan deze zogenaamd wetenschappelijke massamoord op deze prachtige dieren. Ook Nederland zou nu haar onduidelijke standpunt eens en voor altijd ten positieve moeten wijzigen.'

bron:IFAW

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular