Een van de meest uitzonderlijke en kostbare stukken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek is een Middeleeuws handschrift dat de tekst bevat van de Beatrijs-legende. Het handschrift, dat al bijna tweehonderd jaar deel uitmaakt van de collectie, is het enige waarin het bekende verhaal over de non Beatrijs is overgeleverd. Voorheen bleef dit 14e eeuwse handschrift achter gesloten deuren, maar vanaf donderdag 30 maart is het voor iedereen toegankelijk via de website van de KB (www.kb.nl/beatrijs).

De Beatrijs-legende is aan begin van de 13e eeuw ontstaan en in veel West-Europese landen bekend. Het gedicht vertelt het verhaal van een non die verliefd wordt en voor haar minnaar het klooster verlaat. Ze beleven zeven gelukkige jaren en krijgen twee kinderen. Dan breken slechte tijden aan, en wordt Beatrijs door haar minnaar verlaten. Zij is gedwongen zich te prostitueren om in het onderhoud van zichzelf en haar kinderen te voorzien. Nog eens 7 jaar leeft ze haar zondige bestaan in bittere armoede, maar ze blijft in gedachten trouw aan haar roeping en zegt geregeld haar gebeden op. Ten slotte krijgt ze berouw en besluit terug te keren naar haar klooster. Daar blijkt dat niemand haar gemist heeft: Maria zelf heeft 14 jaar lang haar taken waargenomen.

Op donderdag 30 maart presenteert de KB de Beatrijswebsite, met een digitale facsimile van het hele handschrift, een transcriptie van de tekst, een vertaling in modern Nederlands van Willem Wilmink en achtergrondinformatie over de legende. Ook is het mogelijk delen van het gedicht in het Middelnederlands te beluisteren. Tijdens de presentatie zal professor Herman Pleij, hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, een korte inleiding geven op de Beatrijs-legende. Het originele handschrift met ‘de Beatrijs’ is tot en met 30 april te zien in De Verdieping van Nederland, de topstukkententoonstelling van de kb en het Nationaal Archief.
bron:Koninklijke Bibliotheek

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular