Eà©n van de grootste krokodillen ooit, is te bewonderen in de tentoonstelling Krokodil XXL van 23 december 2005 tot en met 6 juni 2006 in Naturalis in Leiden. De krokodil was zo lang als een bus, ruim twaalf meter. Dat is ongeveer twee keer zo groot als de grootste huidige krokodil. Krokodil XXL had een schedel van bijna twee meter en woog ruim achtduizend kilo. Vijf jaar geleden zijn de fossiele overblijfselen van deze krokodil in Afrika gevonden.

Het immense beest behoorde tot de uitgestorven soort Sarcosuchus imperator (´keizer-vleeskrokodil' ) en leefde 110 miljoen jaar geleden, ten tijde van de dinosauriërs. Met zijn gigantische kaken kon deze krokodil gemakkelijk een dinosaurus verscheuren. De complete, originele, fossiele schedel van deze vondst staat in het middelpunt van de tentoonstelling en is voor het eerst in Europa te zien. De tentoonstelling is ontwikkeld door Project Exploration, een educatieve organisatie uit de VS. De oprichter van de organisatie, Dr. Paul Sereno, is tevens de vinder van deze bijzondere oerkrokodil.

Krokodil XXL: kolossaal en krachtig
Naast de originele fossiele schedel staan in de tentoonstelling ook twee replica's van Sarcosuchus: een compleet skelet en een levensecht model op ware grootte. Hoe kon deze krokodil zo groot worden? Hij groeide langzaam, net als de nu nog levende krokodillen, maar het duurde langer om volwassen te worden. Een alligator is in twintig jaar tijd volwassen; Krokodil XXL pas na vijftig jaar! De krokodil was niet alleen kolossaal, maar ook heel krachtig. Hij had zeker achtduizend kilo bijtkracht. Wat hij daarmee kon vermorzelen, is in de tentoonstelling te zien. Probeer dat maar eens te evenaren!

De wereld van Krokodil XXL
Sarcosuchus imperator leefde in grote rivieren van Afrika, zo'n 110 miljoen jaar geleden, tijdens het Krijt. Hij deelde de omgeving met dinosauriërs, zoals de vleeseter Suchomimus en de langnekdino Nigersaurus, waar Krokodil XXL ongetwijfeld jacht op heeft gemaakt. Een bewegend model van de Suchomimus is in de tentoonstelling zelf te bedienen. Bezoekers kunnen ook hun eigen trekkracht te vergelijken met die van Suchomimus, die duizend kilo kon optillen.

Krokodil XXL in huiselijke kring
Hoe zag de huiselijke kring van Krokodil XXL er eigenlijk uit, zoals de nesten, de eieren en de jongen ? Er zijn geen fossielen van eieren of jongen van Krokodil XXL gevonden. Door goed naar de huidige krokodillen te kijken, is daar echter wel een inschatting van te maken. In de tentoonstelling zijn eieren, embryo's en 4 maanden oude jongen van een Alligator te zien, naast een reconstructie van een Sarcosuchus nest. De eieren van Krokodil XXL waren misschien 18 cm lang, ongeveer twee keer zo groot als die van de Alligator. Krokodillen zijn blijkbaar de grootste kletskousen onder de reptielen. In de tentoonstelling is te horen hoe angstaanjagend de roep van Krokodil XXL is geweest.

Op Expeditie
De fossiele overblijfselen van deze Krokodil XXL zijn in 2000 gevonden door Dr. Paul Sereno, in de woestijn van Niger, Afrika. Informatie over de expeditie en wat daarbij komt kijken is te vinden in à©à©n van de originele expeditietenten. Naast 14 expositieleden, enkele tenten, vrachtwagens en gereedschappen, nam Sereno onder andere ook 5.000 kilo gips, 250 pond pasta en 600 rollen toiletpapier mee. De expeditie werd gesteund door de National Geographic Society. Een deel van de documentaire ´SuperCroc' van National Geographic Channel, draait in de tentoonstelling. De film volgt het team tijdens de expeditie, en laat ook zien hoe Paul Sereno met reptielenexpert Brady Barr huidige krokodillen onderzoekt en stap voor stap een beeld vormt van deze gigantische voorhistorische krokodil.
Krokodillen van Naturalis

In een tweede zaal, Krokodillen van Naturalis, is een deel van de wetenschappelijke collectie van Naturalis tentoongesteld. De collectie bevindt zich normaliter in de collectietoren van Naturalis en is niet voor publiek toegankelijk. Ze bestaat onder meer uit schedels, skeletten, fossielen, opgezette krokodillen en complete exemplaren in alcoholpotten (als ze passen!) Aan de hand van de collectie worden uiteenlopende feiten, weetjes en verhalen over krokodillen verteld. Wat is een krokodil en is dat hetzelfde als een kaaiman? Hoe oud worden ze eigenlijk? Zijn ze verwant aan dinosauriërs? Waar komt de uitdrukking ´krokodillentranen huilen' vandaan?

Verhaal op Zaal
Elke woensdag en zaterdag gedurende de tentoonstellingsperiode, zullen medewerkers van Naturalis, om 14.00 en 15.00 uur in Krokodil XXL een Verhaal op Zaal presenteren. Ze gaan dieper in op het opgraven, prepareren en opzetten van fossiele materialen. Het publiek kan direct vragen stellen over dit onderwerp.

Demonstraties Prepareren
Prepareren: hoe gaat dit in zijn werk? Als fossiele resten gevonden zijn, ben je er nog niet. Vaak moeten botten uit de steen worden gehaald en goed schoongemaakt. In een speciale hoek in Krokodil XXL zijn filmbeelden te zien van zo'n proces. Speciaal in de kerstvakantie zal de preparateur Dayene Rustveld demonstraties en uitleg geven over het prepareren, met materiaal van een fossiele Diplodocus, die onlangs is opgegraven in de VS.

bron:Naturalis

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular