Op 14 juni 2005 om 16.30 uur geeft de Brabantse cultuurgedeputeerde W. Luijendijk de provincie een injectie frisse lucht in de vorm van een kunstwerk. Tevens opent de gedeputeerde de presentatie van de fotoserie 'De verbeelding van Brabantse cultuur'. In het Noordbrabants Museum neemt Jan van Laarhoven (directeur Noordbrabants Museum) het eerste luchtige kunstwerk in ontvangst en met hem ook Theo de Koning namens de bibliotheeksector, Leo Beckers namens de sector toerisme en Gert Bielderman namens Omroep Brabant.

In opdracht van de Provincie Noord-Brabant, Uit in Brabant en de Nieuw Brabantse Kunst Stichting zijn onlangs twee bijzondere kunstopdrachten gerealiseerd. Simone van Bakel heeft een kunstobject ontworpen, dat bestemd is voor een groot publiek. Het resultaat is "Luchtige Kunst"; een wolkje in de vorm van de provincie Brabant. Het wolkje wordt in een oplage van 1200 stuks gemaakt en ruikt heerlijk naar vers gras. De wolkjes zijn te koop bij alle Brabantse Uitpunten die gevestigd zijn in of bij de bibliotheken. De drie opdrachtgevers willen met de opbrengst van de luchtige kunst jaarlijks een nieuwe opdracht uitschrijven voor ontwerpers en kunstenaars.

Ruud van Empel maakte de negendelige fotoserie: 'De verbeelding van Brabantse Cultuur'. Cultuurhistorie, media en kunsten zijn drie hoofdlijnen die uitgewerkt werden in een serie van negen fotobeelden, die de provincie voor publiciteitsdoeleinden zal gaan gebruiken.

Van Empel stelt zijn beelden samen uit verschillende foto's, die hij op uiteenlopende plaatsen en tijdstippen maakt. Na digitale bewerking ontstaan fotobeelden die door hun vervreemdende werkelijkheid een nieuwe kijk geven op vertrouwde zaken.

De serie Cultuurhistorie toont bijvoorbeeld als in een droomwens het culturele hart van de stad Eindhoven bij architectuurmonument 'De Witte Dame', en in de serie Kunsten sluit de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch in imposante opstelling de rijen.

De fotoserie zal te zien zijn in het Noordbrabants Museum tot 25 augustus.

Simone van Bakel werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. Zij studeerde af in 1990. Zij won verschillende prijzen, zoals de Concorso Internazionale della ceramica d'Arte Contemporanea en de 1e World Ceramic Biennale, beiden in 2001. Werk van Simone van Bakel werd getoond op verschillende internationale podia en is inmiddels opgenomen in verschillende belangrijke nationale en internationale kunstcollecties zoals het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Museum fà¼r Angewandte Kunst Gera.

Ruud van Empel werd opgeleid aan de kunstacademie St.Joost waar hij in 1981 afstudeerde. Hij won dat jaar de St.Joost Prijs, in 1993 de Charlotte Kà¶hlerpijs en in 2001 de H.N. Werkmanprijs. Zijn werk is opgenomen in verschillende collecties waaronder het Groninger Museum, het Frisia Museum en de Rabobank Collectie.

bron:Nieuw Brabants Kunststichting

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular