Op zondagavond 3 juli jl. is in zijn woonplaats Guilford (US) op 66-jarige leeftijd de vermaarde Amerikaanse kunstschilder Robert Heindel overleden. Heindel werd geboren op 1 oktober 1938 in Toledo (US). Lange tijd heeft de internationale kunstwereld hem getypeerd als de ´Degas van deze tijd'. De unieke dynamiek en emotie in zijn werk hebben vervolgens zijn fenomenaliteit onmiskenbaar gemarkeerd.

De professionele erkenning van Heindels meesterschap blijkt uit het feit dat zijn werken deel uitmaken van toonaangevende particuliere collecties over de gehele wereld en opgenomen zijn in de collecties van onder meer The National Portait Gallery (Londen-UK), The Glasgow Museum (Glasgow - UK) en The Smithsonian Institute (Washington - US).

Achtergrondinformatie Robert Heindel  (1938-2005)

Robert Heindels artistieke carrià¨re ontspringt in zijn werk als illustrator. Zijn ster rijst snel met als ultieme erkenning zijn vermelding in het boek van de grootste Amerikaanse illustratoren aller tijden. Op de top van deze loopbaan besluit Heindel verder te gaan als professioneel kunstschilder. Zijn behoefte om zijn belangrijkste levenswaarden uit te beelden voor een betrokken publiek vormt de onbedwingbare drijfveer. Die waarden Groei, Liefde, Toewijding en Opoffering vormen het hart van elk schilderij dat uit Heindels penselen is gevloeid. En het zijn ook die waarden die hem hebben verstrengeld met ballet en dans.

Het bijwonen van training en repetities van Margot Fonteyn en Rudolf Nurejev in New York vormt een cruciale belevenis in zijn bestaan. Heindel ondergaat het intense gevecht van deze twee dansers met een complexe choreografie als een bewonderenswaardige levensopvatting. Hij ervaart de inzet van deze meesters van het klassieke ballet, die wordt bepaald door ongeëvenaarde klasse, opoffering, pijn, doorzettingsvermogen, toewijding, dynamiek en intense passie voor professionaliteit en perfectie, als de ultieme manifestatie van alles wat hij met de wereld wil delen. Dans en dansers vormen vanaf dat moment zijn verhaal, zijn model, zijn meest zuivere metafoor.

Heindel heeft vanaf dat moment gewerkt met de meest toonaangevende dans- en balletgezelschappen van de wereld. In de jaren negentig maakt Heindel een uitdagende uitstap uit de danswereld met een grote serie schilderijen onder het thema Wall Paintings. Heindel vertaalt hierin een indringend emotionele periode in zijn leven in een manifestatie van bewuste ervaringen en onbewuste expressie in symbolen, figuren en basale patronen. Samenwerking met Andrew Lloyd Webber (Cats en Phantom of the Opera), David Bintley (director Birmingham Royal Ballet), The American Ballet Theatre (USA), The Royal Ballet (UK), The Noh Theatre (Japan), The Kabuki Theatre (Japan) en Het Nationale Ballet (NL) vormen de bronnen voor een even meesterlijk als fenomenaal oeuvre.

Zijn werken zijn onder meer opgenomen in de collecties van The National Portait Gallery (Londen-UK), The Glasgow Museum en The Smithsonian Institute (Washington-USA). Solo-exposities hebben de werken van Robert Heindel in de meest prestigieuze kunsthuizen gebracht over de gehele wereld, onder welke The Lincoln Center Gallery (New York-USA), Richard MacDonald Galleries (San Francisco-USA), Mitsukoshi Nihonbashi (Tokyo-Japan), Sakata City Museum (Sakata-Japan), The Obsession of Art (Bergen-NL), PAN (Amsterdam-NL), The Gallery at Cork Street (Londen-UK) en de Halcyon Gallery (Londen-UK).

De officiële vertegenwoordiging van het werk van Robert Heindel in Continentaal Europa is exclusief ondergebracht bij The Obsession of Art, Bergen-NL.

bron:Obsession of Art

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular