Iedereen die met bestrijdingsmiddelen werkt twijfelt wel eens: kan ik na het spuiten meteen de kas weer in? Is dit spul veilig op mijn handen? Wat betekent dat etiket precies? Moet ik ook bij korrels een mondkapje op? FNV Bondgenoten krijgt veel alarmerende vragen over bestrijdingsmiddelen. 'Als ik er mee gewerkt heb en sport na het werk, dan stinkt mijn zweet naar ontsmettingsmiddelen. Ook als ik eerst douche en dan pas sport. Ik zou wel eens willen weten hoe schadelijk dat is voor je gezondheid.'

De bond wil werknemers bijspijkeren over bestrijdings- en beschermingsmiddelen. Daarom worden binnenkort informatieavonden georganiseerd. Daar kunnen mensen die dagelijks werken met bestrijdingsmiddelen vragen stellen en hun ervaringen delen.

Aanleiding voor de avonden is de enquàªte die FNV Bondgenoten heeft gehouden onder 1400 agrarisch medewerkers. De bond heeft hen gevraagd wat ze weten over bestrijdingsmiddelen en is geschrokken van de uitslagen van de enquàªte. Op papier lijkt veel geregeld, maar in de praktijk worden veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Het personeel loopt op korte termijn een aanzienlijk risico op huidirritaties, oogkwalen en ademhalingsproblemen.

Gelukkig is er waardering voor de meerderheid van 60 % van de bazen die het wel goed doen. Maar veel mensen vonden hun baas maar vaag doen over de gevaren. 'Het wordt ons niet verteld dat 's ochtends vroeg of de avond ervoor ergens is gespoten op de gewassen. Bij navraag wordt het meestal ontkend. Als je dan zegt, ja maar er lopen nieuwe tractorsporen over het pad, dan wordt er gezegd dat het onschuldig spul is en dat het de dag ervoor is gespoten. Hoe lang moet je nou eigenlijk wachten met werken...?'

Gelukkig zijn er werknemers die geen risico nemen: 'Ik ging de kas uit als er gespoten werd. Dat is mij niet in dank afgenomen, ze vonden mij een vervelend mens, maar ik ging er wà©l uit. De rest durfde niet.' stelt een medewerkster.

Sommigen snappen het probleem van de baas, maar eisen wel duidelijkheid. 'Onder het spuiten kom je toch niet uit, maar laat hem tenminste open zijn tegen ons.' vinden twee oogsters in een bloemenkas.

Bazen, maar ook het personeel gaan de fout in. Mensen grijpen te weinig naar beschikbare beschermingsmiddelen. Vooral oogsters en snoeiers dragen niet vaak genoeg handschoenen, terwijl hun collega's die het spuitwerk doen meestal wel hun mondkapjes dragen.

bron:FNV Bondgenoten

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular