De Leprastichting heeft een overeenkomst met de overheid van Angola getekend waarmee de stichting de komende vijf jaar een duurzame bijdrage kan leveren aan de leprabestrijding in dat land.

In 2003 zijn de eerste contacten gelegd met het nationale leprabestrijdingsteam van het ministerie van Gezondheid. Ondanks de jarenlange oorlogssituatie in Angola heeft het ministerie van Gezondheid een aardig leprabestrijdingsprogramma draaiende kunnen houden.

Realiteitszin, vastberadenheid en een enorme motivatie: dat troffen Piet Feenstra (hoofd Leprologie, KIT) en Rens Verstappen (hoofd Projecten, Leprastichting) aan bij een recent bezoek aan Angola. Ze stelden vast dat het driekoppige tbc- en leprateam van het Angolese ministerie van Gezondheid ferm afkoerst op een adequate aanpak van de leprabestrijding. 'Ze overzien het probleem, stellen de juiste prioriteiten, maar het ontbreekt ze aan middelen, daar komt nu verandering in', aldus Feenstra..

Twee provincies
Vooralsnog staan twee provincies in de schijnwerpers.  De Leprastichting concentreert zich eerst op Malange en Kuanza Norte.'Met de ervaring die we daar opdoen, kunnen we in de toekomst verder uitbreiden naar andere delen van het land,' legt Verstappen uit. 'De keuze voor deze provincies hangt samen met de ernst van het probleem aldaar, plus het feit dat de structuur van de zorg er stevig genoeg is om daadkrachtig met onze steun aan het werk te gaan.'

De Leprastichting kiest ervoor aan te sluiten bij de bestaande gezondheidszorg en die
zoveel mogelijk te versterken, want dan beklijven de resultaten beter. Bovendien is lepra een ziekte met een stigma, waardoor het beter is de ziekte niet apart te zetten maar juist te kiezen voor een geïntegreerde aanpak. Naast trainingen zal de Leprastichting ook praktische hulp gegeven: fietsen, motorfietsen en toolkits met medische instrumenten voor de gezondheidswerkers. Het nationale hulpteam wordt uitgebreid met een gespecialiseerde arts en twee dermatologen uit Luanda, de hoofdstad van Angola.

Dit jaar wordt er 60.000 euro beschikbaar gesteld, de volgende jaren wordt naar
verwachting zo'n 100.000 euro per jaar geïnvesteerd. Met het ondertekenen van de
overeenkomst is een nieuwe langdurige verplichting aangegaan om de leprabestrijding in
Angola op een hoger plan te tillen. Angola is een van de landen waar lepra het meeste
voorkomt.

De Leprastichting is actief in 20 verschillende landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zij ondersteunt nationale en provinciale programma's voor de bestrijding
van lepra. Om de kwaliteit van haar projecten te garanderen wordt de leprastichting
doorlopend geadviseerd door de lepra-artsen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

bron:Lepra Stichting

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular