Nijmegen, de oudste stad van Nederland, wordt zichtbaar in Madurodam. Dit maakte burgemeester Guusje ter Horst zondagmiddag bekend tijdens de eerste Nijmeegse Dag van het Park.

Vanaf december dit jaar zullen daar het Valkhof, de Belvà©dà¨re uit het Hunnerpark en de 'nieuwe' godenpijler (een zuil geïnspireerd op de Romeinse godenpijler die zorgde voor de erkenning van Nijmegen als oudste stad) in het klein te bewonderen zijn.

Het Valkhof: de Palts van Karel de Grote (777)

Na 777 liet Karel de Grote een palts (palatium, paleis) bouwen op de Valkhofheuvel. Nijmegen was in die tijd een nederzetting aan de uiterste grenzen van het Frankische Rijk, dat zich toen uitstrekte tussen de Rijn en de Loire. Door zijn ligging had Nijmegen een belangrijke strategische betekenis. De Rijndelta was steeds een betwist gebied tussen de Franken ten zuiden en de Friezen ten noorden van de Rijn. In 1030 werd de zestienhoekige St. Nicolaaskapel gebouwd. Vanaf 1152 bouwde keizer Frederik Barbarossa I op deze plek een reusachtige burcht. De apsis van de St. Maartenskapel (de Barbarossaruïne) is bewaard gebleven.

De Belvà©dà¨re (vanaf 1450)

Het verhaal gaat dat de hertog van Parma 'Bel vedere' (Italiaans voor: mooi uitzicht) uitriep toen hij, bij een bezoek aan de stad in 1585, boven op deze toren stond en uitkeek over een groot deel van het oostelijk Rivierengebied. Zo zou het gebouw aan zijn naam zijn gekomen.
De Belvà©dà¨re was oorspronkelijk een verdedigingstoren, die in de tweede helft van de 15de eeuw werd gebouwd bij de aanleg van een nieuwe stadsmuur. Een deel van deze stadsmuur is nog te zien in het Hunnerpark. In 1620 werd de toren vernieuwd en in de jaren 1646-1649 werd hij vergroot door toenmalig stadsbouwmeester Peter van Blokhout. Bij deze laatste verbouwing, toen het gebouw zijn huidige vorm in renaissancestijl kreeg, werden onder andere de balustrade op het dak en de gevelsteen met het stadswapen boven de ingang toegevoegd. Vanaf 1646 verloor de toren ook zijn verdedigingsfunctie. Het werd ingericht als vermaakcentrum voor de magistraat en deed verder dienst als ontvangstruimte voor 'hoog' bezoek.
De laatste eeuwen heeft de Belvà©dà¨re nauwelijks veranderingen ondergaan. Aan het einde van de 19de eeuw was de toren echter zodanig in verval geraakt dat een grondige restauratie noodzakelijk was. In 1887-1888 heeft stadsarchitect J.J. Weve deze restauratie op zich genomen, waarbij onder andere de witte bepleistering verwijderd werd en de oude gevelsteen met het stadswapen werd vernieuwd. Tegenwoordig is in de Belvà©dà¨re een restaurant gevestigd.

Godenpijler (17 en 2005)

Ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen wordt een nieuw Nijmeegs monument gerealiseerd. Een zuil geïnspireerd op de Romeinse godenpijler. In 1980 werd bij opgravingen in het centrum van Nijmegen een Romeinse godenzuil ontdekt die werd gedateerd op 17 n. Chr. Voor deskundigen is het zonneklaar dat de Romeinen die zuil alleen plaatsten in een stedelijke enclave van enige omvang, dus durft Nijmegen te zeggen dat er ook in het jaar 5 wel bebouwing van enig formaat aan de Waal moet zijn geweest. In het jaar 104 verleende de Romeinse keizer Traianus Nijmegen marktrecht.

bron:Gemeente Nijmegen

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular