De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) heeft maandag het gasveld K17-FA op de Noordzee in productie genomen en het eerste gas geproduceerd. Het veld is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Energie Beheer Nederland B.V. (EBN). Het aardgas wordt gewonnen via het nieuwe offshore productieplatform K17-FA-1, dat berust op een innovatief concept. Het is, voor zover bekend, wereldwijd de eerste offshore productiefaciliteit die geheel van stroom gaat worden voorzien door hernieuwbare energievormen: zonnepanelen en windturbines.

Het innovatieve ontwerp van het platform, gelegen op circa 90 kilometer ten noordwesten van Den Helder, is gebaseerd op de constructie van offshore windmolens. Waar conventionele offshore olie- en gasproductieplatforms vier poten hebben, is deze zogeheten Trident Monotower geplaatst op één poot. Het concept is ontwikkeld door Shell, en uitgevoerd door Genius Vos in IJmuiden.

Door de lagere constructie- en onderhoudskosten van dit onbemande platform kunnen aanzienlijk kleinere gasvoorkomens dan voorheen toch economisch in productie worden genomen. Hiermee geeft de NAM verder invulling aan het kleine-veldenbeleid van de Nederlandse overheid.

NAM-directeur Roelf Venhuizen sprak bij het stromen van het eerste gas van een zeer succesvol project. 'Niet alleen maakt deze innovatie de ontwikkeling van steeds kleinere velden mogelijk, het zorgt ook voor een verdere verkleining van onze 'voetafdruk' op milieugebied. Door het gebruik van alternatieve energiebronnen zal er geen CO2-emissie zijn.'
De productieput is met onderdruk ('ondergebalanceerd') geboord. Mede door deze nieuwe boortechniek bedraagt de dagelijkse productiecapaciteit van de K17-put circa 1,5 miljoen kubieke meter, ongeveer vijf keer zoveel als bij een conventioneel geboorde put het geval zou zijn geweest.
bron:NAM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular