Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben dubbelwandige nanodeeltjes ontwikkeld die eerst de bloedtoevoer van kankercellen afsnijden en ze daarna trakteren op chemotherapie. Bij muizen werken de ´smart bombs' veilig en effectief tegen melanomen, en in iets mindere mate tegen longkanker, zo melden de onderzoekers deze week in Nature.

Elk deeltje bestaat uit een soort ballonnetje met chemotherapeutische stoffen. Daar omheen zit een tweede ballon, en in de ruimte tussen die twee zit een anti-angiogenesemiddel, dat de vorming van bloedvaten tegengaat. De buitenwand is dusdanig gecoat dat het immuunsysteem het deeltje negeert.

Volgens onderzoeksleider Ram Sasisekharan heeft het eindresultaat wel wat weg van een echte menselijke cel. De buitendiameter is 200 nanometer, klein genoeg om bij een tumor te kunnen komen maar net te groot voor de bloedvaten die naar normaal weefsel leiden.

Zodra het nanodeeltje binnen de tumor is, valt de buitenwand uit elkaar. Het anti-angiogenesemiddel komt vrij en snijdt de bloedtoevoer van binnenuit af. Vervolgens diffundeert de chemotherapie langzaam door de binnenwand.

Tot nu toe was het probleem met anti-angiogenesemiddelen dat ze mà©t de bloedtoevoer ook de mogelijkheid afsneden om chemotherapie binnen de tumor te krijgen. De smart bomb lost dit probleem op een elegante manier op.

De onderzoekers hebben het uitgeprobeerd bij tien muizen. Acht daarvan waren na 65 dagen nog in leven. Een controlegroep die traditionele chemotherapie kreeg, overleefde gemiddeld maar dertig dagen. Zonder behandeling waren de muizen na twintig dagen dood.

bron:MIT

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular