Onderzoek van de Brandwonden Stichting naar het barbecuegedrag in Nederland wijst uit dat barbecuen onveilig gebeurt. Ruim 20% steekt de barbecue aan met spiritus, brandgel of petroleum. 'Precies de reden waarom ongevallen gebeuren', zegt Jos Vloemans, medisch coà¶rdinator van het Brandwondencentrum Beverwijk, 'De barbecueslachtoffers die hier binnenkomen hebben allemaal steekvlamverbrandingen, omdat de smeulende barbecue nog eens extra wordt opgestookt met verkeerde brandstoffen.'

 

De aard van de 'barbecueverbrandingen' is zo ernstig, dat na een langdurige opname er
maanden revalidatie nodig zijn en er levenslang littekens over blijven. 'En bij
barbecueongevallen speelt ook het schuldgevoel', aldus Jos Vloemans, 'Bijna altijd gooit iemand anders dan het slachtoffer spiritus of brandgel op de barbecue. Je ziet dan schrijnende gevallen van familieleden of vrienden die vol schuldgevoel zitten.'

Voorlichting
Omdat de ongevallen zo specifiek zijn, jaarlijks terugkeren en een enorme impact hebben op het leven van zowel het slachtoffer als zijn omgeving, start de Brandwonden Stichting met voorlichting over veilig barbecuen. Niet alleen wordt er bij de reguliere voorlichtingsmiddelen aandacht besteed aan veilig barbecuen, maar de Stichting start nu ook met een stoppercampagne. Advertenties in verschillende bladen geven de heldere boodschap: 'Gebruik nooit spiritus om een barbecue aan te steken'.

Meewerkende slachtoffers
Twee jongens, Bart en Mathijs, werken mee aan de advertentiecampagne. Deze zomer zagen zij hun vakantie letterlijk in rook opgaan. Na drie weken in het brandwondencentrum te hebben gelegen, zijn ze net weer thuis en starten ze aan hun revalidatie. Bart: 'Bij mij was het zo'n standaard ongeval. Een feestje met vrienden, lekkere barbecue, gewoon gezellig. Toen de barbecue wat opgestookt moest worden, ging het mis. De spiritus gaf een grote steekvlam, en ik stond van top tot teen in de fik. Vooraf bedenk je echt niet wat de gevolgen kunnen zijn. Nu wel. En nu wil ik meehelpen om anderen te waarschuwen zodat het hen niet overkomt.'

Barbecuecijfers
De Brandwonden Stichting adviseert voor het aansteken van een barbecue  aanmaakblokjes' te gebruiken. 20% van de Nederlanders steekt de barbecue nog aan met spiritus, brandgel of petroleum. Deze brandstoffen zijn vooral bij het 'bijvullen' zeer onveilig. Spiritus en petroleum veroorzaken hierbij vaak grote steekvlammen, brandgel kan bij warme temperaturen in de fles ontploffen. Aanmaakblokjes kennen deze nadelen niet. Ook voor het aansteken van een 'vuurkorf' wordt aanmaakblokjes aangeraden. Ruim 60% van barbecuend Nederland geeft aan dat zij tijdens de barbecue geen blusmiddel bij de hand hebben. Een simpele emmer water kan direct gebruikt worden bij het koelen van slachtoffers en het blussen van een brandende omgeving. Daarom is het advies om altijd een emmer water naast de barbecue te hebben.

bron:Brandwondenstichting

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular