Onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven bevestigt dat 8 van de 10 (78% procent) moeders na de bevalling starten met het geven van borstvoeding. Na 6 maanden geeft nog slechts 1 op de 6 vrouwen volledig borstvoeding (15%). In de eerste maand na de bevalling stoppen zoveel vrouwen dat aan het eind ervan nog maar de helft (51%) borstvoeding geeft. Vrouwen met een hogere opleiding geven vaker en langer borstvoeding. Ook moeders die thuis bevallen, fulltime werken of die niet in Nederland zijn geboren starten naar verhouding vaker met borstvoeding.

Dit blijkt uit onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven onder ruim 9000 ouders van kinderen van 0-6 maanden. De resultaten worden deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Acta Paediactrica'. Ondanks de toename van de laatste jaren, blijkt dat in Nederland nog altijd weinig borstvoeding wordt gegeven. De Scandinavische landen en Duitsland scoren hoger; daar starten praktisch alle vrouwen (Noorwegen 98%) en ze houden het langer vol (Zweden 61% bij 4 maanden, Nederland 25%).

Borstvoeding belangrijk voor volksgezondheid

Het geven van borstvoeding bevordert de gezondheid van zowel moeder als kind. Niet alleen op de korte termijn maar ook later in het leven wordt ervan geprofiteerd. Borstvoeding draagt bij aan de bescherming van het kind o.a. tegen overgewicht, allergie en infectieziekten en van de moeder tegen een ernstige aandoening als borstkanker.

Kennis bundelen

Om de situatie in Nederland te verbeteren en het geven van borstvoeding te stimuleren is het belangrijk inzicht te krijgen in de specifiek Nederlandse situatie. Om die reden pleit TNO Kwaliteit van Leven voor het oprichten van een Kenniscentrum Borstvoeding dat kennis bundelt en onderzoek stimuleert naar de factoren die van invloed zijn op het geven van borstvoeding. Zo een Kenniscentrum vormt een centraal punt waar vragen gesteld kunnen worden. Het kan eraan bijdragen dat de intentie van vrouwen om borstvoeding te geven ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular