Halt Breda e.o. heeft 50.000 flyers laten drukken om te voorkomen dat jongeren straks van vakantie thuiskomen met een nepwapen. Vorig jaar was het de Koninklijke Marechaussee die er een landelijke campagne aan wijdde. Ook dit jaar sluit het Openbaar Ministerie in Breda graag aan, want zij neemt het bezit van nepwapens hoog op. De politie Midden en West Brabant is er deze zomer extra alert op.

'Ik deed er toch niets mee?'

"We zien dat er regelmatig overvallen worden gepleegd met nepwapens", licht de jeugdofficier van justitie Winfried Korver toe. "En te veel jongeren die stellen niet te weten dat het strafbaar is." De nepwapens zijn vaak gemaakt van kunststof en zijn veel lichter. "Maar als je er een op je gericht krijgt, wà©à©t je dat niet. Bezit van nepwapens wordt vervolgd, juist omdat ze geschikt zijn om er mee te dreigen. En elk jaar weer, na de vakantieperiode, zien we het aantal opgemaakte processen verbaal weer toenemen." Koop ze niet, is het dringende advies.

Vuurwapenspecialist

Arie van Iersel, vuurwapenspecialist en coà¶rdinator van het Regionaal Bureau Wapens en Munitie bij de politie Midden en West Brabant: "Helaas is het zo dat de ons omringende landen een ander beleid voeren. Nepwapens zijn daar vrijelijk te koop. Het is dan ook vrij simpel om, tijdens vakantie, aan dergelijke spul te komen. Bovendien heeft het nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op jongens (en hun vaders)." Maar zijn toon verandert: "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat een imitatiewapen veelal een opstapje is naar een scherpschietend wapen. Daarnaast zie ik de kwaliteit van de wapens toenemen. Nepvuurwapens blijven onverkort onze aandacht houden."

Cijfers

In vergelijking met de eerste acht weken in 2004, werden in Midden en West Brabant in januari/februari 2005 12% meer imitatiewapens onderschept. In 2004 werden in district Bergen Op Zoom 56 nepwapens aangetroffen, in de districten Breda 80, Oosterhout/Waalwijk 56, in Tilburg maar liefst 132 stuks. Met à©à©n imitatiewapen die niet terug te brengen is in een van de districten kwam het totaal vorig jaar op 325 stuks. Ter vergelijking, in 2004 werden 148 scherpschietende wapens in beslag genomen. (Bron: Politie Midden en West Brabant)

Volgens het Landelijke Vuurwapen Data Systeem zijn jongeren in de leeftijdscategorie 11 - 15 jaar verantwoordelijk voor 11% van de nepwapens in de regio Midden en West Brabant. De jeugd van 16 tot en met 20 jaar is verantwoordelijk voor 25%.

Een duur souvenir

Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns, ook al zijn ze kleiner of groter van formaat of een andere kleur dan zwart of metaalkleur, je mà¡g ze niet in je bezit hebben. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; deze kunnen verwondingen veroorzaken.

Het vakantiedossier op www.om.nl waarschuwt voor een schikkingsbedrag van 180 euro per imitatiewapen als je er mee op Schiphol wordt aangehouden. De maximale straf op het bezit van een nepwapen is bij volwassen verdachten op dit moment drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 4.500 euro. In de Kamer is inmiddels een wetswijziging ingediend om deze straffen te verhogen naar negen maanden gevangenisstraf of een geldboete van 11.250 euro. De vakantie kan dus aanzienlijk langer duren en een stuk duurder uitvallen!

Nepwapens inleveren

Het Openbaar Ministerie in Breda vervolgt streng. Bezitters, jongeren à©n volwassenen, met een nepvuurwapen worden strafrechtelijk vervolgd. Er wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt. De straffen voor jongeren varieert van een taakstraf tot (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een geldboete verwachten. Uiteraard worden de wapens in beslaggenomen.

bron:OM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular