Te vroeg geboren babys die het risico lopen blind te worden door loslating van hun netvlies, kunnen vanaf half mei een speciale operatie ondergaan in het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis. Deze operatie is mogelijk door een intensieve samenwerking tussen het Oogziekenhuis en het Erasmus MC. Die samenwerking is concreet vormgegeven in de leerstoel oogheelkunde in het bijzonder de netvlieschirurgie, die prof. dr. Jan van Meurs vandaag formeel aanvaardt.

Normaal gesproken zijn de bloedvaten in het netvlies pas een maand na de geboorte volledig volgroeid. Bij te vroege geboorte zijn de bloedvaten van het netvlies echter nog niet vanuit de oogzenuw naar de rand van het netvlies uitgegroeid. Er kan een richel van bloedvaten en littekenweefsel ontstaan. Bij een aantal babys trekt die richel samen, waardoor het netvlies loslaat. Gelukkig treedt bij de meeste babys spontane doorgroei op. Bij 10% is echter laserbehandeling nodig en bij 10% dáárvan kan alleen een operatie het verder loslaten van het netvlies tegengaan. Wanneer babys van deze laatste groep met een beginnende netvliesloslating niet worden behandeld, wordt meer dan 90% van hen blind. Mét operatie is een redelijke functie van de ogen mogelijk.
In Nederland betreft het naar schatting hoogstens vijf kinderen per jaar. Juist omdat deze aantallen zo gering zijn, is ervaring in andere lastige netvlieschirurgie vereist. Verder zijn gespecialiseerde kennis van anesthesiologie bij pasgeborenen en een kinderchirurgisch centrum onontbeerlijk. De instelling van de leerstoel maakt het mogelijk aan deze voorwaarden te voldoen in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Half mei staan de artsen klaar om het eerste kind te opereren.
bron:Erasmus MC

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular