De kolossale kauribomen in Nieuw-Zeeland voorkomen aardverschuivingen op hellingen waar het risico hierop groot is. Dit concludeert NWO-promovendus Lieven Claessens. Hij ontwikkelde een model voor het voorspellen van aardverschuivingen in het Waitakere Ranges Regional Park in Nieuw-Zeeland. Claessens promoveert op 22 april aan de Wageningen Universiteit.

De Wageningse onderzoeker Lieven Claessens heeft ontdekt dat de kauribomen in Nieuw-Zeeland aardverschuivingen voorkomen. Wanneer deze enorme naaldbomen een zekere leeftijd bereiken, stabiliseren ze plaatsen die gevoelig zijn voor aardverschuivingen. Zo buiten de bomen het feit dat ze langer leven dan andere boomsoorten ten volle uit.

Op dit moment worden de hellingen gedraineerd en worden grote betonconstructies neergezet om de aardverschuivingen en bijkomende modderlawines te voorkomen. Het planten van kauribomen is volgens Claessens een natuurlijke en wellicht op de lange termijn een betere oplossing van dit probleem.

Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde de Belgische onderzoeker een dynamisch landschapsmodel om de bodemverdeling door aardverschuivingen te simuleren. Hij bestudeerde hiervoor het landschap, de bodem en de vegetatiedynamiek in het Waitakere Ranges Regional Park in Nieuw-Zeeland. Met het model kunnen de plaatsen waar aardverschuivingen ontstaan worden voorspeld. Daarnaast kunnen onderzoekers met het model berekenen hoe de regenval de bodem beïnvloedt.

Waitakere Ranges Regional Park ligt op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Zo'n duizend jaar geleden was dit hele eiland bedekt met kauribomen. De bomen kunnen wel vijftig meter hoog worden en groeien op de meest onhergbergzame plaatsen. De grootste kauriboom van Nieuw-Zeeland is de Tane Mahuta ('king of the forest'). Deze boom met de eerbiedwaardige leeftijd van vijftienhonderd jaar is ruim 51 meter hoog en meet een omtrek van 13,7 meter.

Enkele resterende kauribossen in het noorden van het eiland worden nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Maori's. Zij gebruiken de bomen voor het bouwen van kano's en huizen. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw zijn veel kauribomen door de Europeanen gekapt voor de houthandel. Hierdoor is een groot deel van de kolossale naaldbomen verdwenen. Hopelijk draagt de positieve invoed van de bomen op het voorkomen van aardverschuivingen bij aan het behoud van de woudreuzen.

bron:NWO

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular