Woensdag is bekend geworden welke sporters zijn voorgedragen als Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Gehandicapte Sporter van 2005. De Nederlandse sportjournalistiek heeft een groot aantal sporters in diverse categorieën genomineerd.

Nominaties in willekeurige volgorde:

Sportman van het jaar 2005 :

Rens Blom (28) heeft Nederland in 2005 het eerste goud in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen atletiek bezorgd. In het Olympisch Stadion van Helsinki ging hij donderdagavond 11 augustus bij het polsstokhoogspringen als enige over een hoogte van 5,80 meter. Rens Blom won eerder een bronzen medaille bij het WK Indoor in 2003.

Dennis van der Geest (30) behaalde bij het WK Judo in Caïro goud in de open klasse. Het was alweer de vijfde achtereenvolgende WK-medaille (vier in de open klasse, à©à©n in de klasse +100 kg) voor Van der Geest, die in 2005 bij het EK in Rotterdam ook nog een bronzen plak aan zijn voorraad eremetaal wist toe te voegen.

Yuri van Gelder (22) schreef zaterdag 27 november in Melbourne turnhistorie met zijn wereldtitel op de ringen. Hij won als eerste Nederlandse man in het moderne turnen een medaille op een WK. Het was sowieso een topjaar voor hem, want de 'Lord of the Rings' werd ook Europees kampioen en won in totaal zes World Cup-wedstrijden.

Sportvrouw van het jaar 2005 :

Edith Bosch (25) is voor de eerste keer in haar carrià¨re wereldkampioen geworden. In Caïro legde de judoka beslag op het goud in de categorie -70 kg. Eerder in het jaar werd Bosch ook al Europees kampioen in Rotterdam.

Edith van Dijk (32) won in haar laatste seizoen de FINA Marathon Cup en werd in het Canadese Montrà©al wereldkampioen op zowel de 10 als de 25 kilometer, nadat ze ook al brons had gewonnen op de 5 kilometer. Daarmee sloot de langeafstandszwemster haar glanzende carrià¨re op passende wijze af.

Marit van Eupen (36) is de laatste jaren de beste Nederlandse roeister. Na de bronzen medaille die zij samen met Kirsten van der Kolk in de lichte dubbeltwee op de Spelen van Athene behaalde, werd Van Eupen dit jaar in Gifu (Japan) wereldkampioen op het onderdeel skiff. Een ander hoogtepunt was de zege in de prestigieuze Rotsee Regatta in Luzern.

Sportploeg van het jaar 2005 :

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout leverden in augustus een fantastische prestatie door in San Fransisco na een heroïsche strijd de wereldtitel te veroveren in de 470-klasse. Het laatste Nederlandse WK-goud in een Olympische klasse dateerde alweer van 1999 toen Margriet Matthijsse in de Europe de titel pakte.

De voetballers van PSV wonnen in 2005 zowel de nationale beker als de landstitel. Maar vooral de prestaties in de Champions League waren opzienbarend. De Eindhovenaren stonden na een prachtige reeks wedstrijden op de drempel van de eindstrijd. Een onachtzaamheid in de halve finale tegen AC Milan maakte helaas een eind aan de dadendrang van Guus Hiddink c.s.

Het Nederlands honkbalteam werd in juli Europees kampioen in Tsjechië. Twee maanden later veroorzaakte de equipe van bondscoach Robert Eenhoorn zelfs een heuse honkbalkoorts in Nederland door uitstekend te presteren bij het WK in eigen land. De opmars van Oranje werd pas in de halve finale gestuit door Korea. Nederland werd uiteindelijk vierde.

Gehandicapte Sporter van het jaar 2005 :

Pieter Gruijters (38) werd in Finland Europees kampioen op het onderdeel speerwerpen en won ook nog een zilveren en een bronzen medaille bij respectievelijk het discuswerpen en het kogelstoten. Ook bij de World Games in Brazilië won Gruijters het speerwerpen. Bij het discuswerpen en kogelstoten werd hij tweede.

Toon van der Ploeg (28) is sinds 1995 wereldkampioen op verschillende onderdelen bij het aangepast waterskiën. Tijdens het laatste WK (2005) in het Belgische Schoten werd hij in zijn eigen discipline op alle onderdelen (slalom, tricks, jump en overall) wereldkampioen. Daarnaast werd Van der Ploeg overall kampioen over alle disciplines.

Esther Vergeer (24) bleef ook in 2005 de onbetwiste nummer 1 van de wereld in het (vrouwen)rolstoeltennis. De Paralympisch kampioene voerde het hele jaar de wereldranglijst aan, won al haar (50) wedstrijden en (15) internationale toernooien en legde en passant met het Nederlands damesteam beslag op de World Team Cup.

Donderdag 22 december aanstaande zendt de NOS vanuit de RAI in Amsterdam het NOC*NSF Sportgala uit. De verkiezing van de sporthelden vindt evenals vorig jaar live plaats. De aanwezige topsporters in de RAI zullen via een stemkastje uiteindelijk beslissen welke sporters het podium mogen betreden om de prestigieuze 'Jaap Eden' in ontvangst te nemen. Sporters die hebben aangegeven op de dag zelf niet aanwezig te kunnen zijn, krijgen de mogelijkheid om enige dagen tevoren hun stem digitaal (via www.sport.nl) door te geven.

bron:NOC*NSF