De stichting Dierenhulp Venezuela en het Comité Anti Stierenvechten slaan de handen ineen om grootschalig actie te voeren tegen het stierenvechten op het Venezolaanse eiland Isla Margarita. Vanaf 1 februari is men gestart met een campagne die mensen bewust moet maken dat stierenvechten pure marteling is en niet thuishoort in een land dat zich beschaafd noemt.

Gedurende jaren was het houden van stierenvechten verboden maar sinds eind december 2006 is dit verbod opgeheven en staan er diverse gevechten gepland. Daarbij richt de Venezolaanse stierenvechtindustrie  zich ook op de toerist om hem/haar kennis te laten maken met de lokale ‘folklore’.

 

In 1998 kon de Stichting Dierenhulp Venezuela met trots melden dat er een verbod was op het organiseren van stierengevechten op het eiland Isla Margarita. Dit besluit werd door de toenmalige bewindvoerders genomen na veel gelobby van Stichting Dierenhulp Venezuela. Het invoeren van het verbod vormde een mijlpaal in het destijds nog korte bestaan van de Nederlandse organisatie.

 

Eind december 2006 werd het verbod opgeheven en vond het eerste stierengevecht plaats, waarbij met name de rijke Venezolaan de arena bezocht. In de straten van Porlamar ontstonden de eerste protesten van tegenstanders tegen deze wrede gevechten. Nu is bekend dat men voor dit jaar in februari , met Pasen en de zomermaanden weer groots wil uitpakken met tal van stierengevechten in de arena. Hierbij zullen ook ruiters te paard worden ingezet om het publiek te ‘vermaken’.

 

Stichting Dierenhulp Venezuela is daarom samen met het Comité Anti Stierenvechten gestart met een grote protestactie onder het motto : KRUIP EENS IN DE HUID VAN EEN STIER.  Woordvoerder Mark Vos van Dierenhulp Venezuela:  “Het gaat om een poster-, advertentie- en bannercampagne waarop een man in zijn rug wordt gestoken met diverse banderillas. Dat zijn die kleine speren met weerhaken die ze in de nek van een stier steken. Dit om aan te geven dat we zo niet met mensen omgaan, dus waarom wel met een stier ? De stier wordt vooraf ernstig gemarteld. In zijn testikels brengt men sneeën aan en het dier staat stijf van adrenaline als hij de arena in gejaagd wordt. Vanuit de nek bloedt het dier al omdat men daar al met een speer in gestoken heeft. Een stierengevecht is zeer wreed en barbaars om te zien en de afloop staat altijd vast. De stier zal een marteldood ondergaan en wordt ook nog verminkt, omdat zijn oren en / of staart worden afgesneden als trofee voor de ‘held’ die het dier gedood heeft. Het is zeer gruwelijk om te ervaren. Gedurende acht jaar was Isla Margarita vrij van dergelijke ‘festijnen’. We begrijpen dan ook niet waarom men nu weer wil beginnen. Ik hoop in elk geval dat er geen enkele toerist naar toe zal gaan. Dat we hiermee samen kunnen werken met de collega’s van het Comité Anti Stierenvechten is fantastisch. De contacten onderling zijn altijd goed geweest en we zijn blij dat we de krachten zo kunnen bundelen.”

Saskia Oskam, voorlichter Comité Anti Stierenvechten: "We vinden het geweldig dat we samen met Stichting Dierenhulp Venezuela kunnen strijden tegen het stierenvechten op Isla Margarita. We voeren vele campagnes tegen het stierenvechten in Europa en dankzij deze samenwerking hebben we ook de gelegenheid om het stierenvechten in Venezuela aan te pakken". 

De protesten worden inmiddels feller en tijdens een van de acties werd de achterruit van de dierenambulance van Stichting Dierenhulp Venezuela aan diggelen geslagen door stierenvechtliefhebbers. Ook heeft de politie al enige malen tussen beiden moeten komen om de voor en tegenstanders uit elkaar te houden.

 

bron:Stichting Dierenhulp Venezuela

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular